Den unge Werthers lidanden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Werther (olika betydelser).
Den unge Werthers lidanden
1774 års utgåva
1774 års utgåva
Författare Johann Wolfgang von Goethe
Originaltitel Die Leiden des jungen Werthers
Originalspråk Tyska
Utgivningsår 1774
Huvudpersoner Werther

Den unge Werthers lidanden (tyska: Die Leiden des jungen Werthers) är en brevroman skriven av Johann Wolfgang von Goethe under sex veckor år 1774 då han var 25 år gammal.

Romanen är skriven i brevform, där Werther skriver till sin vän Wilhelm. Den handlar om Werther som blir olyckligt förälskad i Lotte, men hon är redan förlovad med Albert.

Werther, som inte kan ge upp sin kärlek till Lotte, blir successivt mer deprimerad, vilket resulterar i att han tar livet av sig genom att skjuta sig, klädd i de för honom typiska blå-gula kläderna: gula byxor, gul väst, blå rock.

Den känslosamhet, som var ett drag hos tidslynnet under en epok av senare delen av 1700-talet, fick i romanen en genialisk tolkning. Den levande modell, som Goethe haft för Werther, var en ung jurist vid namn Jerusalem.

Denna Goethes första roman var den som lästes mest av hans samtida och även den texten som grundlade Goethes livslånga berömmelse och rikedom. Den väckte ett oerhört uppseende, och dess verkningar, den s.k. Werther-febern, sträckte sig även till Sveriges litteratur.

I Werthers efterföljd, den så kallade Werther-effekten, sägs det att många unga män ska ha tagit livet av sig. Detta kan emellertid inte beläggas, men Goethes roman uppfattades likväl på sin tid som kontroversiell och ett brott mot borgerlig anständighet och borgerliga normer.

Andra författare, till exempel Thomas Mann och Ulrich Plenzdorf har använt sig av stoffet i sina texter. Olycklig kärlek är ett tidlöst ämne och romanen läses som skollektyr i tyska skolor ännu på 2000-talet. Hela texten står fritt till förfogande i Projekt Runeberg.

Jules Massenet har komponerat en opera Werther (1892; uppförd i Stockholm 1904) med ämnen från Goethes roman.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]