Gotlandsdricka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gotlandsdricka

Gotlandsdricka, (på gutniska drikke, eller drikko, i bestämd form drikku) är ett gotländskt hembryggt öl. Drickan är nära besläktad med både ale och den traditionella finska ölen sahti.

Brygden[redigera | redigera wikitext]

Drikke är en traditionell, hembryggd, ofiltrerad och opastöriserad alkoholhaltig dryck som bryggs på Gotland. Huvudingredienserna i gotlandsdricka är enris, malt, humle, jäst, vatten och socker. Eftersom drikke har bryggts överallt på den gotländska landsbygden med variationer på recept beroende på dels socken, gård och familj, kan drikke variera i smak[1]. Däremot kan man ofta karaktärisera smaken som rökig och fruktig med en lätt beska. På södra Gotland var det även vanligt att man tillsatte honung, vilket resulterar i en söt brygd som påminner om mjöd. Drycken är oftast mörkgul till gulbrun, ibland med en rosaaktig ton, och något grumlig[2].

eftersom drikke är en färskvara dricks den ofta när den fortfarande jäser[3], och brukar vara drickbar i ungefär två veckor innan den smakar illa[4]. På grund av brygdens sötma kan det ibland vara svårt att känna dess styrka i alkohol. Beroende på hur mycket socker som tillsätts under bryggningen rör alkoholhalten sig ofta mellan 3 – 12%[5].

Historia[redigera | redigera wikitext]

Trots att drikke är nära besläktat med öl, och då främst ale, är många gotlänningar noga med att drikke inte ska misstas för att vara något annat är just drikke[6]. Från början serverades drikke endast till mat, som mjölk eller vatten. Man bjöd även barn på drikke[7].

Att säga exakt när Gotlandsdricka började bryggas är svårt. Under folkvandringstiden 300 - 700 e kr. spreds bryggartraditioner över kontinenten från öster till väster. Samtidigt sökte sig vikingarna österut i motsatt riktning. Det sägs att vikingarna seglade förbi Gotland för att hämta upp öl på vägen till Konstantinopel[8]. Idag är jäst och humle två nyckelingredienser i såväl öl som drikke[9]. Det skulle dock dröja framåt 1700-talet innan de båda började användas i öl- och drikketillverkning[5]. Innan detta bryggde man därför drikke på malt, enris, björksav och honung. Enris och björksav var billigare vardagsingredienser, så drikke med malt ansågs vara lyxigare och sparades till speciella tillfällen. Trots att honung även är en nyckelingrediens i mjöd, så såg tillverkningen av drikke annorlunda ut[10]. Efter att man tagit bort honungen från honungskakan så kokade man kakan. Efter det tog man bort det överflödiga vaxet och lät det resterande honungsvattnet jäsa[7].

Kommersiell tillverkning[redigera | redigera wikitext]

När Medeltidsveckan på Gotland började år 1984 både bryggdes och såldes drikke på medeltidsmarknaden[11]. Detta stoppades dock år 2000 då alkoholhalten på drikken inte var fastställt, utan varierade kraftigt[12]. En annan anledning till att drikke inte säljs kommersiellt är att den är en färskvara. Detta bidrar till att den varken kan tillverkas eller buteljeras på ett sätt som stämmer överens med Livsmedelsverkets regler[13]. Ett bryggeri i Texas, Jester King Brewery, tillverkar däremot en variant av drikke kommersiellt [14]. Även vid Niagara College i Kanada brygger man drikke[15].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Gotlandsdricka Historik”. Gotlandsdricka Historik. http://www.birath.se/html/historik.html. Läst 13 mars 2017. 
 2. ^ Mosher 2004, ss. 159+195.
 3. ^ Oliver & Colicchio 2011, s. 778.
 4. ^ Salomonsson 1979, s. 193.
 5. ^ [a b] Salomonsson 1979, s. 72.
 6. ^ Salomonsson 1979, ss. 143–144.
 7. ^ [a b] Salomonsson 1979, ss. 22–26.
 8. ^ ”Gotlandsdricka Historik”. Gotlandsdricka Historik. http://www.birath.se/html/historik.html. Läst 13 mars 2017. 
 9. ^ ”Öltillverkning”. Öltillverkning. http://sverigesbryggerier.se/ol/tillverkning. Läst 13 mars 2017. 
 10. ^ ”Mjödhistoria”. Mjödhistoria. https://www.systembolaget.se/fakta-och-nyheter/fakta-om-dryck/ol/fakta--servering/olhistoria/mjod. Läst 13 mars 2017. 
 11. ^ ”Haimbryggt”. Haimbryggt. http://www.guteinfo.com/?id=1979. Läst 13 mars 2017. 
 12. ^ ”Ingen dricka på medeltidsveckan”. Ingen dricka på medeltidsveckan. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=9938. Läst 13 mars 2017. 
 13. ^ ”Ingen gotlandsdricka när mattraditioner hyllas”. Ingen gotlandsdricka när mattraditioner hyllas. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=5403925. Läst 13 mars 2017. 
 14. ^ ”Gotlandsdricka – Bottle-Conditioned Ale Brewed with Juniper and Sweet Gale”. Gotlandsdricka – Bottle-Conditioned Ale Brewed with Juniper and Sweet Gale. http://jesterkingbrewery.com/beers/#beers_265. Läst 13 mars 2017. 
 15. ^ ”Gotlandsdricka at Niagara College Teaching Brewery”. Gotlandsdricka at Niagara College Teaching Brewery. https://untappd.com/b/niagara-college-teaching-brewery-gotlandsdricka/347901. Läst 13 mars 2017. 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]