Marya Krasińska

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Graciosa Krasińska)
Hoppa till: navigering, sök

Graciosa Maria Krasińska eller Marya, född 1854, död 1884, var en polsk grevinna. Hon var 1871-1872 föremål för Carl XV:s äktenskapsplaner.

Graciosa Krasińska var dotter till den polske diktaren greve Zygmunt Krasinski (d. 1859) och Eliza Branicka. Genom sin far var hon släkt med den berömda polska familjen Radziwill och avlägset släkt med Viktor Emanuel II, vars farmors mor hade tillhört Krasinskas släkt, och som nu var hennes förmyndare. Hon beryktades dock vara närmare släkt än så. Victor Emanuel ska gärna ha sett Krasinska som drottning i Sverige-Norge.

Efter Lovisa av Nederländernas död 1871 meddelade Carl XV att han planerade att gifta om sig: "Om jag tager detta steg, är det för att skaffa en tronföljare, och då utväljer jag till maka en kvinna, som genom sin ungdom och sin livskraft kan ersätta vad som i detta fall brister hos mig"[1], meddelade han Fritz von Dardel. Han meddelade att Krasinska ägde nio miljoner och var tjugo år gammal. Han planerade att besöka henne i Schweiz i maj 1872, och utsåg sitt följe inför resan. Han planerade att använda hennes pengar till bland annat renovering av Stockholms slott och Ulriksdals slott. Inför invändningen att Krasinska inte var kunglig, förklarade Carl XV att han skulle be kung Viktor Emanuel av Italien adoptera henne, och att lagen dessutom inte förbjöd en kung att gifta sig med en icke kunglig person, bara prinsar.

Det ska ha varit Karl XV:s gunstling Ohan Demirgian som föreslog Krasinska som äktenskapskandidat framför Thyra av Danmark och en rysk storfurstinna. Vid denna tid var Krasinska arvtagare till en förmögenhet och levde i Paris med sin mor och sin styvfar, greve Ludwik Krasinski. Karl gav Demirgian och dennes vän, attachén vid turkiska ambassaden i Paris Yousouf Nabaraony Bey, att förbereda ärendet. Våren 1872 förlänades hennes styvfar titeln grand av Spanien av första klassen och storkorset av spanska orden Isabel la Catolica av Amadeus I av Spanien, son till Vittorio Emanuele I av Italien, och planen var att Viktor Emanuel sedan skulle ge den nykorade granden titeln kunglig höghet och därigenom göra Graciosa Krasińska till prinsessan Maria, för att ge henne rätt status för ett icke morganatiskt äktenskap.

Äktenskapsplanerna ogillades av det övriga kungahuset, eftersom ett eventuellt barn skulle ersätta den blivande Oscar II i tronföljden. Svenska legationens attaché i Turin, Piper, arbetade för att förhindra Victor Emanuel att bistå Carl XV i äktenskapsplanerna. När Carl XV:s mor Josefina av Leuchtenberg avreste för att besöka sin syster i Portugal, tog hon vägen via Madrid för att tala med den då nyvalde spanske kungen Amadeus I av Spanien, som var Viktor Emanuels son. Med hans maka Maria Victoria al Pozzo della Cisterna tog hon upp frågan om Viktor Emanuels adoption av Krasinska för att övertala henne att övertala sin make att övertala sin far att inte adoptera Krasinska och därmed försvåra det tänkta äktenskapet. Utrikesminister Baltzar von Platen ska också ha vidtagit åtgärder för att förhindra äktenskapet. Carl XV hade emellertid insjuknat och kunde inte besöka Krasinska som tänkt. Planerna på äktenskap omintetgjordes genom hans död 19 september 1872.

Graciosa Krasińska gifte sig sedan med greve Raczynski.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Anne-Marie Riiber (1959). Drottning Sophia. Uppsala: J. A. Lindblads Förlag. sid 80 ISBN