Grekisk politik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Grekisk politik, eller politik i Grekland, utspelar sig inom demokratiskt parlamentariska ramar, liknande de inom många andra europeiska länder. Det grekiska styrelseskicket, reglerat i grundlagen från 1975, har ibland beskrivits som en mix mellan franska och tyska förebilder.

Premiärministern är regeringschef och presidenten är statschef. Båda utses av ett parlament byggt på flerpartisystem. Den utövande makten ligger hos regeringen medan den lagstiftande makten delas mellan regering och parlament. Den dömande makten ligger hos ett fristående rättsväsen med Högsta domstolen som högsta instans.

Parlamentet dominerades efter militärjuntans fall på 1970-talet, länge av två politiska partier: Det liberal-konservativa Ny Demokrati (Νέα Δημοκρατία - Nea Dimokratia) och det socialdemokratiska Panhellenska Socialistiska Rörelsen (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα - Panellinio Sosialistiko Kinima) . Men sedan den ekonomiska krisen har den politiska spelplanen något ritats om och Syrzia har varit det största partiet sedan valet i januari 2015.

Se även[redigera | redigera wikitext]