Grevens tid

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

[I] Grevens tid är ett uttryck med sannolikt ursprung i att folket i Per Brahe d.y.:s närhet ansåg att det var gott att leva under dennes beskydd och tid.

Uttrycket åsyftar åtminstone i Finland, direkt på greve Per Brahe. På finska heter uttrycket "kreivin aikaan" och även om inte alla finländare direkt kommer att tänka på Per Brahe d.y., så vet man att om det sker "i grevens tid" eller "i sista stund", så slutar det lyckligt. Finländarna minns grevens tid som något positivt.

I Danmark syftar uttrycket på Kristofer av Oldenburg, inblandad i den så kallade grevefejden på 1500-talet, och har en helt annan betydelse.

"I grevens tid" kan i betydelsen "i sista stund" också härledas till den gamla sedvänjan att man kom senare till en begivenhet, ju finare man var - och sist kom greven (utom när kungafamiljen var inblandad). Jfr "Fint folk kommer sent".

I Brahekyrkan på Visingsö hade Greven och Grevinnan sina bänkar längst fram i koret. Vid högmässan så satt hela församlingen och väntade på att Greveparet skulle komma så att högmässan kunde börja. Kom någon då lika sent som greveparet sa man: Nu kom du allt i Grevens tid.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]