Guinness Rekordbok

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Guinness World Records)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Guinness Rekordbok
OriginaltitelGuinness Book of Records
LandIrland Irland
SpråkEngelska
GenreFacklitteratur
Utgiven1955-

Guinness Rekordbok (engelska: Guinness Book of Records) är en bok, utgiven av bryggeriet Guinness, som årligen redovisar olika världsrekord inom olika ämnesområden från hela världen.[1] Första upplagan utkom 1955, på svenska 1968.[1] Stiftelsen som ligger bakom boken heter Guinness World Records. Boken säljs i ungefär 100 länder och är översatt till ungefär 40 språk.[1] Den är en av världens bäst säljande böcker.[källa behövs][2] Det finns appar, facebook och en hemsida om Guinness rekordbok. Den som har tagit flest rekord heter Ashrita Furman. Alla Guinness världsrekord måste vara mätbara. Det ska bara vara en sak man mäter på ett rekord. Till exempel kan man inte säga att man har sprungit både längst och snabbast. Man måste kunna bevisa det man har gjort och det måste gå att slå.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”Guinness rekordbok”. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/guinness-rekordbok. Läst 14 april 2017. 
  2. ^ ”Guinness rekordbok började med ett vad”. Historie se. http://varldenshistoria.se/kultur/guinness-rekordbok-borjade-med-ett-vad. Läst 3 januari 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]