Guldbanan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Guldbanan
Musella lasiocarpa 01 ies.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Enhjärtbladiga växter
Monocotyledonae
Ordning Ingefärsordningen
Zingiberales
Familj Bananväxter
Musaceae
Släkte Guldbanansläktet
Musella
Art Guldbanan
M. lasiocarpa
Vetenskapligt namn
§ Musella lasiocarpa
Auktor (Franchet) C. Y. Wu ex H. W. Li, 1978
Hitta fler artiklar om växter med

Guldbanan (Musella lasiocarpa) är en art i familjen bananväxter. Arten är den enda i släktet och den förekommer i södra Kina, Burma och Vietnam. Den är utrotad som vild planta i Kina. Guldbanan kan odlas som trädgårdsväxt i södra Sverige, men kräver vintertäckning. Ibland kallas växten guldlotus på svenska.

Guldbanan är en flerårig ört med upprätt jordstam. Bladskaften bildar en så kallad falsk stam som kan bli upp till 15 cm i diameter vid basen och upp till 60 cm hög. Bladen är blådaggiga, smalt elliptiska, upp till 50 cm långa och 20 cm vida med rundad bas och vass spets. Blomställningen är toppställd eller kommer fram vid basen av de falska stammarna. Den är upprätt och konisk, med gula högblad. Intill varje högblad sitter 8-10 blommor. Frukten är ett bär som blir 3 cm långt och 2,5 cm i diameter. Fröna är bruna till svartbruna, stora.

Guldbanan skiljs från arterna i banansläktet genom sin upprätta blomställning vars högblad och blomrester sitter kvar efter blomningen. Hos banansläktet är blomställningen ofta hängande och högblad och blomrester ramlar vanligen av tidigt.

Synonymer[redigera | redigera wikitext]

Ensete lasiocarpum (Franchet) Cheesman
Musa lasiocarpa Franchet
Musella splendida R. V. Valmayor & L. D. Danh

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]