Gurkha

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En gurkhasoldats familj, avbildad 1896 i en amerikansk tidskrift

Gurkha är en stad i Nepal, nordväst om Katmandu, samt även den härskande klassen i landet, avkomlingar av de soldater, som på 1700-talet lämnade området kring staden Gurkha för att erövra hela Nepal.

Denna folkgrupps verkliga namn är khas eller khassia, vissa menar att de härstammar från indoariska men det finns också de som menar att de härstammar från det mongoliska folket. rajputer som övergått till islam och under 1300-talet trängde in i Nepal för att utbreda sin nya religion, och där gifte sig med kvinnor från den gamla khasstammen. Gurkhas talar en rajasthansk hindidialekt.

Numera är gurkhas hinduer och är väl kända från Brittiska Imperiet, eftersom de på grund av sin skicklighet som soldater länge värvats till den brittisk-indiska armén. Idag finns gurkhasoldater både i den indiska armén och den brittiska armén. Inom brittiska armén är dock definitionen av gurkhas något annorlunda. För att gälla som gurkha måste man där komma från någon av de nepalesiska bergsstammarna "gurung" eller "magar". En gurkha känns igen på den kukri (kniv) han alltid bär.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Bra Böckers lexikon, 1975

Se även[redigera | redigera wikitext]