Hästsport i Sverige

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ridningen i Sverige har en unikt bred folklig förankring.[1] Ridskolorna fungerar ofta som fritidsgårdar och de flesta ingår i organisationen Svenska Ridsportförbundet.

Hästsporten har idag stor betydelse i det svenska samhället, både socialt, kulturellt och ekonomiskt. Enligt Jordbruksverkets beräkningar fanns 360 000 hästar i Sverige 2010 och 77 800 anläggningar för hästhållning [2]. Omkring 0,5 miljoner personer beräknas syssla med hästsport aktivt varav 90% är kvinnor eller flickor[1]. Hästnäringen bidrar med 8 miljarder kronor till landets bruttonationalprodukt (0,34 procent) och 4 miljarder i skatteintäkter varav 1,1 från spel. Total direkt och indirekt omsättning i hästnäringen beräknas till mellan 30 och 56 miljarder kronor om året. (Källa: Jordbruksverket).

I Sverige har bland annat det inhemska Gotlandsrusset använts till ponnytrav och även ponnygalopp ända sedan reglerna ändrades. I USA har man även speciella utställningar med körtävlingar för miniatyrhästar och Falabella-hästar. Något som är lite ovanligare men som existerar i både USA, England och mellersta Europa är Agilitytävlingar, liknande de för hundar, fast istället använder man små ponnyer. Den lilla shetlandsponnyn är mycket populär inom häst-Agility.

När Australien inte fick ta in hästar till olympiska sommarspelen 1956 i Melbourne förlades ryttarspelen till Stockholm.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]