Höftledsluxation hos nyfödda
Höftledsluxation hos nyfödda är en medfödd instabilitet i höftleden. Den medför att höftledskulan kan förskjutas ur det normala läget. I vissa fall kan höftlederna ligga fel redan vid födseln, men vanligare är att det bara handlar om en förhöjd risk. Alla nyfödda barn i Sverige undersöks för höftledsluxation direkt efter födseln. Om bedömningen görs att risken för förskjutning är förhöjd, remitteras barnet till en ultraljudsundersökning för att avgöra graden av instabilitet.[1] I Sverige föds årligen 500-1000 barn med höftledsluxation. [2].
Behandling
[redigera | redigera wikitext]Den vanligaste behandlingen är genom von Rosen-skena. Det rör sig om en plastskena, som viks kring barnets kropp och fixerar höfterna. Skenan får sitta kvar 6-12 veckor. Prognosen för en framgångsrik behandling är mycket god, medan de negativa följderna av skenan är få. Därför tolererar man också en "viss överbehandling" med skenan.[3]
Noter
[redigera | redigera wikitext]- ^ Sjukrådgivningen: Höftledsluxation hos nyfödda Hämtad 21 april 2013.
- ^ http://originalvonrosen.com/downloads/Broshyr_von_Rosen_2.pdf Hansson, Göran Hämtad 21 april 2013 Arkiverad 4 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine.
- ^ Läkartidningen: Medfödd instabilitet och luxation i höften – handläggning i dag Hämtad 21 april 2013