Högholmen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Högholmen, Helsingfors stad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Högholmen (olika betydelser).
Högholmen
Korkeasaari
Ö
Land Finland Finland
Landskap Nyland
Ekonomisk region Helsingfors ekonomiska region
Kommun Helsingfors
Havsområde Finska viken
Koordinater 60°10′30″N 24°59′0″Ö / 60.17500°N 24.98333°Ö / 60.17500; 24.98333
Area 0,22 km²
Tidszon EET (UTC+2)
 - sommartid EEST (UTC+3)
Läge i Finland
Red pog.svg
Läge i Finland

Högholmen (finska: Korkeasaari) är en ö på 22 hektar i Helsingfors stad. Högholmen utgör en del av stadsdelen nummer 19 Blåbärslandet-Högholmen. Högholmens djurgård finns där. Genom en vägbank är Högholmen förbunden med Paloholmen och Vrakholmen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Högholmen har långa anor som rekreationsområde för Helsingforsare; Johan III hade redan år 1569 gett Högholmen åt helsingforsarna tillsammans med flera andra öar. Ön användes främst som betesmark och fiskeställe. På 1800-talet fanns stadens virkesförråd på Högholmen.

Under Krimkriget hamnade Högholmen under militär kontroll, men efter en debatt som bland annat begicks i pressen återbördades ön till helsingforsarna år 1864. Man inledde reguljär ångbåtstrafik och ön blev ett populärt utflyktsmål, med paviljonger och restauranger. År 1883 hyrdes ön ut till Helsingfors utskänkningsbolag, som upprättade ett vägnätverk och byggde flera byggnader där, bland annat en sommarrestaurang planerad av Theodor Höijer. Företaget hade länge planerat att grunda ett zoo på ön och bekantade sig med dito i Stockholm och Köpenhamn. Efter att Helsingfors stadsfullmäktige förkastat Alphyddan som placering för ett zoo år 1889 framskred planerna för ett zoo på Högholmen. På grund av förbudslagen gick företaget dåligt och djurparken övergick i stadens ägo år 1920. Bron mellan Blåbärslandet och Högholmen blev klar år 1972, vilket möjliggjorde att djurparken kunde hålla öppet året om. Tidigare höll parken stängt när båttrafiken avbröts om vintrarna.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]