Haedong kumdo

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Haidong kumdo (해동검도), som också stavas haedong Gumdo, är en koreansk svärdskonst och kampsport där man tränar mestadels med ett svärd. Det förekommer också träning med två svärd, framför allt i United World Haedong Kumdo Association. 1982 etablerades haedong kumdo i Korea. I Sverige utövas Haedong Kumdo på ett flertal klubbar vilka står organiserade under Sweden Haedong Kumdo Association.

Namnet haedong kumdo kommer från Haedong seongguk balhae som är ett namn på Balhae, ett gammalt kungarike som låg på nordöstra sidan av Korea, på gränsen till norra Kina och östra Sibirien. Namnet haedong kumdo består av hae som betyder hav, dong som betyder öst, kum som betyder svärd och do som betyder väg. Det är dock vanligt att man översätter haedong kumdo med att uträtta rättvisa med svärdets reflektion av den majestätiska soluppgången från österhavet. Denna översättning kan tyckas vara långsökt men är ett sätt att upphöja sporten till något mer än bara en träning med svärd.

I haedong kumdo tränar man inte bara mot en motståndare utan mot flera motståndare, precis som på ett slagfält. Övningarna i haedong kumdo tränar de flesta muskelgrupper i kroppen. Sedan innehåller haedong kumdo andningsövningar för att förbättra koncentration, andning och uthållighet.

Koreas svärdskonst har på grund av sitt läge mellan Kina och Japan utvecklat en blandning mellan kinesisk och japansk svärdskonst. Medan japansk svärdskonst fokuserar på duellen och på rakaste vägen fram till motståndaren fokuserar haedong kumdo på flera motståndare samtidigt och använder cirkulära rörelsemönster där hela kroppen arbetar synkroniserat. Även haedong kumdons betoning på tvåsvärdstekniker och olika sorters huggövningar, såsom huggövningar med skarpslipat svärd på bambu, gör att arten skiljer sig från japanska varianter som iaido och kendo.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]