Hagadösen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hagadösen

Hagadösen är en megalitgrav från bondestenåldern, en dös, som ligger i Stala socken ungefär 1 km öster om Tegneby kyrkaOrust i Bohuslän.

Dösen består av fyra resta hällar och en takhäll, samt har både en tröskelsten vid ingången och en gångsten. Den är omgiven av en mindre jordhög och mycket oansenliga kantstenar. Förmodligen byggdes den omkring 3400 f.Kr. och är en av de absolut största av sitt slag på Västkusten.

Dösen grävdes ur 1915, och då hittades pärlor av bärnsten, en stenyxa, en flintakniv och ett smycke av skiffer. Dessa fynd från senneolitikum är från en senare period än när dösen anlades. Några gravföremål från dösens primära tid under tidigneolitikum har inte hittats. Alldeles i närheten finns ytterligare en dös, så i vissa sammanhang kallas den senare för nedre Hagadösen, medan den föregående kallas för övre Hagadösen, båda utgrävdes 1915. Dessutom finns en stor gånggrift 250 meter längre åt väster om övre Hagadösen.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

  • Bilder och beskrivning av Hagadösen i artikeln Dös.
  • Gustafsson, Anders, Hagadösen - alla dösars dös. En visuell biografi. Plats på scen. Kring beskrivning och förmedling av Bohusläns fasta fornlämningar genom tiderna. Bohusläns museum 2004, sid 163-200.
  • Lista över Bohusläns megalitgravar

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gustafsson, Anders & Karlsson, Håkan, Plats på scen. Kring beskrivning och förmedling av Bohusläns fasta fornlämningar genom tiderna. Bohusläns museum 2004, sid 146.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]