Hallarna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För köpcentrumet i Halmstad, se Hallarna, Halmstad.
Les Halles

Hallarna (Les Halles) var tidigare ett stort marknadscentrum i centrala Paris, byggt på medeltiden, rivet 1971, på grund av[källa behövs] att de många lastbilar som varje morgon transporterade marknadsvarorna till Hallarna förpestade luften i innerstaden. Är nu ersatt med ett stort underjordiskt kontors- och shoppingcentrum, Forum des Halles, i flera plan på samma plats.

De klassiska Hallarna har skildrats bl.a. i Emile Zolas roman Hallarna (orig. Le Ventre de Paris) från 1873.

Forum des Halles[redigera | redigera wikitext]

Ett köpcentrum i centrala Paris (i 1:a arrondissementet). Uppfördes under 1970-talet på platsen för de gamla grossisthallarna, Les Halles, som då flyttades ut utanför stadsmurarna. Utgör i likhet med Centre Pompidou ett stycke modern arkitektur som kontrasterar mot de äldre byggnader som stadskärnan annars utgörs av. Under 2004 togs förslag in från olika internationella arkitektbyråer för en total ombyggnad av köpcentret, vilken även ska innefatta RER-stationen Châtelet - Les Halles som ligger under Forum des Halles, samt den park som täcker ytan i markplanet.

Kommunikation[redigera | redigera wikitext]

Mellan Hallarna och Place du Châtelet ligger centralstationen[källa behövs] för Paris tunnelbana och pendeltåg, Châtelet - Les Halles.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]