Hannes Wagnstedt

Från Wikipedia
Hannes Wagnstedt
FödelsenamnHannes Oscar Wagnstedt
FöddKonståret 1906
Malå, Västerbotten
Död1980
Skellefteå
NationalitetSverige Sverige
Konstnärskap
UtbildningPernbys målarskola
Redigera Wikidata (för vissa parametrar)

Hannes Oskar Wagnstedt, född 1 december 1906 i Malå i Västerbotten, död 1980, var en svensk folkskollärare målare och grafiker boende och verksam i Skellefteå med omnejd[1].

Han var gift med |folkskolläraren Dagmar Margareta Arvidsson. Efter att han avlagt folkskollärarexamen arbetade han i flera år som folkskollärare i Skellefteå. Wagnstedt bedrev sina konstnärliga studier vid Otte Skölds målarskola i Stockholm 1936–1938 och för Othon Friesz och André Lhote i Paris 1939. Som konstnär var han mycket mångsidig och arbetade med bland annat måleri, litografi, mosaik, glasmålning och järnsmide. Hans verk utgörs ofta av norrländska motiv fångade i starka färger.

Separat ställde han bland annat u på Gummesons konsthall och i Skellefteå, Luleå, Arvika, Lund, Trollhättan och Boliden. Tillsammans med Harry Sandberg ställde han ut i Skellefteå 1936 och tillsammans med Katherine Winbergh ställde han ut i Vännäs 1958. Han var representerad i utställningen Norrland i konsten som visades i Skellefteå 1945 och Norrland-nutid-framtid som visades på Nordiska museet i Stockholm 1948 samt i flera av Folkrörelsen för bildande konst och Västerbottens läns konstförenings vandringsutställningar.

Wagnstedts till formatet största verk var den monumentala väggutsmyckningen Guldstaden i Avenytunneln vid Torget i Skellefteå med lokala motiv i klinkers från Höganäs AB. Ursprungligen var den 30 meter lång och vägde närmare 30 ton[2], men är nu delad i två och flyttad till Rönnskär och Skellefteå flygplats.

Wagnstedt redigerade även en bok om byn Bäck[3] samt skrev en historik över Skelleftebygdens konstförening vid dess 25-årsjubileum 1970. Wagnstedt ansvarade även för den grundläggande utbildningen av bildkonstnären och tecknaren Björn O Wilde (1933-2008).

Wagnstedts är representerad vid bland annat Västerbottens museum, Norrbottens museum, Nationalmuseum[4] i Stockholm och Musée des Beaux-Arts i Pau.

Verk i urval[redigera | redigera wikitext]

  • Från forntid, för nutid, för framtid fönster, blästrat glas 1956. Skellefteå landskommuns hus, nuvarande Västerbottensteatern.[5]
  • Folket kring älven, olja på pannå 1944. Folkets hus, Skelleftehamn.[5]
  • Guldstaden, väggutsmyckning, klinkers 1961 (ursprungligen Avenyhuset Skellefteå, numera Skellefteå flygplats och Forum Museum Rönnskär).[5]
  • I Västerbottens skog, gallerverk, järnsmide 1962. Sörböleskolan, Skellefteå.[5]
  • Thalatta, Småfisk, väggutsmyckning, mosiak 1968. Badhuset, Byske.[5]
  • Skellefteortens industri, gallerverk, kopparsmide 1969. Folkets hus, Skelleftehamn.[5]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Driftig konstnär. Norra Västerbotten, publicerad 1959-06-13
  2. ^ Konsten bevaras bit för bit. Norra Västerbotten, publicerad 1988-02-09
  3. ^ (Wagnstedt, H. (1968) Bäcks by - en krönika om en gammal nordvästerbottnisk kustby, eget förlag)
  4. ^ Nationalmuseum
  5. ^ [a b c d e f] Konst för alla. Offentlig fast konst i Skellefteå - från Nordanå till Stadsbiblioteket (Kultur Skellefteå, Skellefteå kommun).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]