Haugebonden

Från Wikipedia

Haugebonden är en folkvisa av typen medeltidsballad. I TSB-katalogen har den typnummer TSB A 73.

Visan är känd från Norge och Färöarna (CCF 133 Gullsteinur). De flesta varianterna av denna visa är från Telemark, men den har också varit känd längs kusten från Agder i söder till Trondenes i norr. Innehållet tyder på att den kan ha varit en «kustvisa».

Visan berättar att bonden går ut i skogen på julafton och där möter haugebonden (I den färöiska visan heter han Gullsteinur) som klagar över att bondens drängar bekymrar honom. Bonden svarar att haugebonden har använt hans skepp i många år utan att betala hyra.

I telemarkstradition är en haugebonde detsamma som en tomte. Han är gårdens , den första som röjde gårdsmarken och den som ligger i gravhögen. Men i visan berättas att haugebonden håller till på skeppet. Detta kan betyda att haugebonden ursprungligen har varit ett skeppsrå eller en klabautermann, i så fall har han blivit haugebonde först när visan spridit sig till Telemark och där blivit en inlandsvisa.

Den vanligaste texten i nyare sångböcker är ett urval av Knut Liestøls rekonstruerade text.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Text och kommentarer av Knut Liestøl i: Knut Liestøl och Moltke Moe, Norske Folkevisor II, Kristiania 1922, månge senare utgåvor

  • Knut Liestøl artikel i Håløygminne VII (1945–48), s. 211
  • Olav Sande 3 uppteckningar med melodier från Hordaland i Norsk Folkekultur 2 (1916) s. 158f.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norskspråkiga (bokmål) Wikipedia.