Heliga lansen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Heliga lansen, även känt som Ödets spjut, Longinus lans, Longinus spjut och Kristi spjut, är en relik kopplad till Jesus.

Heliga lansen är en legendarisk kristen relik som enligt Bibelns Johannesevangelium ska vara det spjut som användes vid Jesu Kristi korsfästningGolgata, för att sticka Jesus i sidan.

Bakgrunden till händelsen är, enligt Bibeln, att det var förberedelsedag och att kropparna inte fick hänga under den väntande sabbaten. Judarna bad därför Pontius Pilatus att de korsfästa männens benpipor skulle krossas och att kropparna skulle forslas bort. Soldaterna krossade benen på, dem bredvid Jesus korsfästa, männen. Jesus var emellertid redan död varför hans ben skonades. Det står skrivet: "En av soldaterna stack upp sidan på honom med sin lans och då kom det ut blod och vatten”. Trots biologiska förklaringar till utströmningen ansågs skeendet vara ett mirakel. Katoliker läser in en mer profan mening i händelsen och anser att det representerar kyrkan just för att Eva kom från Adams sida.

Den bibliska urkunden specificerar inte närmare vilken soldat som stack Jesus, eller vad som hände med lansen. Bibeln stöder inte heller teorin om lansen som helig relik. Namnet på soldaten kommer från Nikodemusevangeliet, ett apokryftillägg daterat ungefär till 400-talet. Kristen tradition identifierar numera soldaten som Longinus vilket också har givit upphov till ett av spjutets namn; Longinus spjut eller Longinus lans.

Lansens historia[redigera | redigera wikitext]

Lansen var, enligt traditionen, ett av de föremål som Helena hittade i Jerusalem under 300-talet. Lansens spets kom till Konstantinopel år 614, och senare kom även skaftet dit. De bevarades i Mariakapellet i Faros till Konstantinopel föll i turkarnas grepp år 1453. Sultan Bajasid II skänkte senare lansen som gåva till påve Innocentius VIII. Under 1500-talet byggdes lansen och Veronikas svetteduk in i två av de centrala pelarna i Peterskyrkan.[1]

Det finns även en konkurrerande lans, med sin egen historia, som förvaras i Hofburg, Wien i Österrike[1].

Många reliker har fungerat som kopior till lansen då denna hållits gömd fram till efter andra världskriget.

Hitler sägs ha intresserat sig mycket för spjutet och det lär ha varit det första han försäkrade sig om vid Anschluss.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Tarald, Rasmussen (2007). Kristendomen- En historisk introduktion. Artos. sid. 161. ISBN 978-91-7580-336-4 
  2. ^ Ravenscroft, Trevor (1982). The Spear of Destiny. Weiser Books. ISBN 0877285470