Hemmabio

Från Wikipedia
För tidskriften, se HemmaBio (tidskrift).
HDTV-Bild i en hemmabio

Hemmabio eller hembio kan i sin allmänna betydelse definieras som en filmupplevelse och/eller utrustningen som levererar denna upplevelse i hemmet som kan liknas med den man får i en vanlig biograf. Många definierar hembio som bild visad på större tv eller projektor samt ljud i minst fem kanaler, så kallat 5.1-ljud. Den bredare definitionen gör dock att den person med projektor och ljud från vanlig stereoanläggning kan få en upplevelse i form av biografkänsla och därmed kunna sägas inneha (eller uppleva) hemmabio.

En hembio består oftast av

  • Bild- och ljudkälla, vanligtvis en DVD- eller Blu-Ray-spelare.
  • Avkodare (DSP = Digital Signal Processor) samt förstärkare, för att behandla ljudsignalen från källan samt förstärka den.
  • Högtalare, vanligtvis 5.1, dvs vänster front, höger front, center, vänster bak, höger bak och subwoofer.
  • Bildvisare, till exempel tv, projektor, bakprojektions-tv, plasma-, LCD- eller LED-tv.

Hemmabioförstärkare eller Surroundförstärkare

En central del i utrustningen för den som vill få en ljudmässig biografupplevelse. Hemmabioförstärkaren är den enhet som tar emot ljudsignaler oftast från en DVD-spelare och sedan via sina vanligtvis fem förstärkardelar skickar ljudet till motsvarande antal högtalare som befinner sig runt lyssnarna. Ljudteknikerna i dagens filmproduktion kan mixa ljudet i så kallat 5.1-ljud, 5.1 betecknar sex separata ljudkanaler; vänster fram, höger fram, center, vänster bak, höger bak och subwoofer (enbart basljud). Numera finns även möjlighet till fler kanaler, till exempel 6.1, 7.1 till och med 11.2. Ljudsignalen skickas antingen mixad i en digital kabel och avkodas i hemmabioförstärkarens DSP eller alternativt avkodas direkt i enheten (till exempel DVD-spelare) som då skickar signalen analogt via sex kablar till hemmabioförstärkaren. Eftersom ljudteknikerna kan arbeta med många ljudkanaler oberoende av varandra så kan ljudupplevelser skapas som får hemmabiotittaren att känna sig i filmhändelsernas centrum. (Exempel på effekter kan vara verklighetstrogna ljud av förmål som rör sig runt lyssnare, till exempel flygplan som flyger förbi, pistolskott som visslar förbi, något som rör sig i buskarna i bakgrunden)

Externa länkar