Henry Draperkatalogen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Henry Draper Catalogue är en astronomisk katalog med astrometriska och spektroskopiska data över fler än 225 000 av de ljusstarkaste stjärnorna synliga från norra halvklotet.

Katalogen publicerades första gången mellan 1918 och 1924. Den sammansattes av Annie Jump Cannon med medarbetare vid Harvard College Observatory under handledning av Edward C. Pickering, och namngavs i Henry Drapers ära; Drapers änka skänkte pengarna som finansierade katalogen.

Stjärnorna i katalogen har medelstor apparent magnitud, ner till runt 9m (ungerfär 50 gånger ljussvagare än de dunklaste stjärnor som kan förnimmas med blotta ögat). Stjärnorna ter sig medelljusa, relativt sett, i amatörteleskop, och ljusstarka relativt sett i professionella instrument. Katalogen täcker hela stjärnhimlen och är amnärkningsvärd som det först storskaliga försöket att katalogisera stjärnors spektraltyper.

Katalogens konsekvenser[redigera | redigera wikitext]

Katalogens tillkomst bäddade för den systematiska studien av stjärnors ljusutstrålning, vilket i sin tur ledde till den korrekta ordningen bland spektralklasserna och slutligen sambandet mellan spektralklass och luminositet som är koordinataxlarna i Hertzsprung-Russelldiagrammet.

HD-nummer används ofta idag för stjärnor som saknar Bayer- eller Flamsteedbeteckning. Stjärnorna som numrerats 1-225300 är från den ursprungliga katalogen och numreras i rektascensionsordning i epoken 1900.0. Stjärnorna 225301-359083 är från 1949 års utökning av katalogen. Beteckningen HDE används enbart för stjärnor i denna senare utökning (Henry Draper catalogue Extension), men även dessa betecknas med HD eftersom numreringen försäkrar att det inte uppstår tvetydigheter.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia