Henry Stuart, lord Darnley

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Henry Stuart, Lord Darnley)
Hoppa till: navigering, sök
Henry Stuart,
Lord Darnley

(1545-1567)

Henry Stuart, (Henry Stewart) 1:e hertig av Albany, (ofta kallad vid sin artighetstitel Lord Darnley), född 7 december 1545Temple Newsam, Leeds, West Yorkshire, England, död (mördad) 10 februari 1567 i Edinburgh, Skottland, var Maria Stuarts kusin och andre make, far till hennes efterträdare på den skotska tronen Jakob VI.

Han var son till Margaret och Matthew Stuart, 4:e earl av Lennox. Hans mormor var Margareta av England, syster till Henrik VIII av England.

Han gifte sig med kusinen 29 juli 1565 i Edinburgh och han fick titeln "Kung av Skottland", men han var endast prinsgemål utan kunglig makt. Han beskrivs som omogen, och äktenskapet var en katastrof. Han var impopulär bland adeln och kunde vara grym och våldsam. Maria blev gravid, och Darnley mer och mer krävande. Hans svartsjuka gentemot Marias sekreterare David Rizzio kulminerade i det blodiga mordet på den senare utfört av Darnley och hans vänner i drottningens åsyn.

Då sonen fötts och tronföljden var säkrad, kontaktade Maria en vän, James Hepburn, 4th Earl of Bothwell, för att få hjälp. 10 februari 1567 upptäcktes Lord Darnleys lik i trädgårdarna vid Provost's House i Edinburgh där han bott. En explosion hade inträffat där den natten och bevisen tyder på att Darnley hade undkommit det mordförsöket, bara för att sedan bli mördad då han tog sig ut. Misstankar föll både på Bothwell och på Maria som en kort tid därefter gifte sig. Darnleys död var en nyckelhändelse i den nedåtgående spiral som ledde till hennes förlust av den skotska kronan.


Företrädare:
Frans II av Frankrike
Skotsk prinsgemål
1565–1567
Efterträdare:
James Hepburn