Hero (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hero
(英雄, Yīngxióng)
Genre Wuxia
Regissör Zhang Yimou
Producent Zhang Yimou
Manus Feng Li
Bin Wang
Zhang Yimou
Skådespelare Jet Li
Tony Leung Chiu Wai
Maggie Cheung
Zhang Ziyi
Chen Daoming
Donnie Yen
Originalmusik Tan Dun
Fotograf Christopher Doyle
Distribution Kina Beijing New Picture Film Co.
USA Miramax Films
Sverige Sandrew Metronome
Premiär 2002
Land Kina Kina
Språk Mandarin
Budget 30 milj. USD
IMDb SFDb

Hero (zh: 英雄, pinyin: Yīngxióng) är en Wuxiafilm från 2002 i regi av Zhang Yimou med musik av Tan Dun. Huvudrollen görs av Jet Li som den namnlöse hjälten. Filmen är löst baserad på den legendariske Jing Ke och utspelar sig under De stridande staternas tid.

Hero hade först premiär i Kina 24 oktober 2002. Då var filmen den dyraste och mest inkomstbringande filmen i kinesisk filmhistoria. Den hade premiär i Sverige 28 mars 2003 och 4 april i Finland. Miramax Films ägde den amerikanska distributionsrätten till filmen men släppte inte filmen på två år efter den kinesiska premiären. Det var först 27 augusti 2004 som filmen hade amerikansk premiär då den uppfördes av Quentin Tarantino.

Den var nominerad till en Oscar för bästa utländska film vid Oscarsgalan 2003.

Handling[redigera | redigera wikitext]

För länge sedan bestod Kina av sju olika stater med varsin kung. Den mäktigaste är kungen av Qin som planerar att erövra de andra sex staterna. Han är emellertid rädd för att bli lönnmördad. De tre farligaste lönnmördarna är Brutna svärdet, Yrsnö och Sky. En dag dyker Namnlös upp vid kungens hov och berättar hur han dödat alla tre. När han berättat klart ifrågasätter kungen en del detaljer i berättelsen. Har Namnlös verkligen berättat sanningen?

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]