Hicacoshalvön

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hicacoshalvön (spanska:Península de Hicacos ) är en halvöKubas norra kust i provinsen Matanzas. Semesterorten Varadero ligger på halvön. Namnet kommer från en kaktusart.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Hicacoshalvön ligger mellan viken Bahía de Cárdenas och den grävda kanalen Nicholas Channel till Atlanten. Dess yttersta spets (Punta Hicacos) är Kubas nordligaste punkt. Halvön är cirka 18 kilometer lång [1] och mellan 0,5 till 2,5 kilometer bred.

Korallöarna utanför kusten, Cayo Piedras och Cayo Cruz del Padre, utgör den västligaste delen av ögruppen Sabana-Camaguey Archipelago.

Navigationskanalen Kawama skapades mellan Bahía de Cárdenas och nordkusten för att underlätta båttrafiken mellan hamnen i Cárdenas och nordkusten. Det enda sättet att ta sig till halvön, som nu är en ö, är via bron som går över kanalen på en väg som går längs hela halvön. Vägen är den nordligaste delen av Via Blanca och leder ut till hotellen och hamnen på Hicacoshalvöns nordspets.

Turism[redigera | redigera wikitext]

Vit sandstrand på nordkusten av Hicacoshalvön

På grund av de vita sandstränderna längs nordkusten anlades semesterorten Varadero i närheten av fastlandet och längre bort ligger en mängd "all-inclusive" hotell. På sydostkusten ligger en liten hamn och ett delfinarium. Hicacos Point Natural Park är ett 3,12 kvadratkilometer stort naturreservat som anlades år 1974 på halvöns nordöstra spets. Här finns den 250 meter långa Ambrosiogrottan, sjön Mangón med 31 fågelarter och 24 reptilarter samt ruinerna av saltindustrin La Calavera (skallen). Saltindustrin var en av de första som spanjorerna anlade i "nya världen".[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The Columbia Gazetteer of North America (2000). ”Hicacos Peninsula”. Hicacos Peninsula. Arkiverad från originalet den 2005-03-14. https://web.archive.org/web/20050314224038/http://www.bartleby.com/69/19/H03219.html. Läst 14 oktober 2007. 
  2. ^ Cuba Travel. ”Varadero, Cuba”. http://www.supercubatravel.com/destinations/varadero.asp. Läst 14 mars 2020.