Hillefors grynkvarn

Version från den 16 juli 2017 kl. 16.33 av Roffes (Diskussion | Bidrag) (Mindre textkorrigering)
Hillefors grynkvarn från entresidan. Vi ser Utställnings/Konsertlokalen till vänster, kvarnen i mitten och museet till höger
Hillefors grynkvarn från Säveån. Vi ser kvarnrännan, de röda husen är turbinhuset och såghuset

Hillefors grynkvarn i Stenkullen utanför Göteborg är Sveriges enda intakta vattendrivna grynkvarn

Hillefors grynkvarn interiörer från museet

Granne med kvarnen ligger Säveåns dalgångs naturreservat med promenadvägar och badplatser.

Kvarnen är idag ett Arbetslivsmuseum.

Historia

Hillefors grynkvarn valsade ångpreparerade havregryn från 1898 fram till 1988. Kvarnens hjärta är en turbin gjuten på Skövde Mekaniska Verkstad 1896. I anläggningen ingår också ett sågverk som är den första byggnaden som uppfördes och hade två klingor och en hyvel. En mindre turbin som är tillverkad i Arboga 1918 och har funnits på Hillefors sedan 1960 drev sågen samt hammarkvarnen som krossar havreskalet till havrekli. Sågen var själva ursprunget till verksamheten på Hillefors.

Från starten på 1800-talet fanns det även en benstamp på Hillefors. En benstamp krossade djurskelett till växtgödning, det vill säga benmjöl. Benstampen försvann efter att "hemmaslakten" upphörde.

För att göra ångpreparerade havregryn fordras det en ångpanna. Det har funnits flera, men den senaste byggdes av Söderströms Mekaniska verkstad i Norrköping och installerades 1952.

Det som producerades var i första hand havregryn men också havrekli som är havreskal som har slagits sönder i hammarkvarnen. Genom samarbetade med Ölslanda kvarn som låg nedströms gjorde man havremjöl Hillefors skalade och ångade havren och Ölslanda malde och siktade den. I sågen sågades det brädor och fram till mitten av 1930- talet gjordes benmjöl i benstampen.

Kvarnen ägs numera av Lerums kommun och arrenderas av Hillefors grynkvarns Museiförening med målsättning att bevara och hålla kvarnen i drift samt visa upp den för allmänheten och intresserade grupper. Man arrangerar också konserter, utställningar m.m. Föreningen har under årens lopp gjort omfattande reparationer av bl.a. skorstenen, turbinerna och turbinhusen som är fullständigt renoverade. 2017 har föreningen fått anslag från Riksantikvarieämbetet att renovera kvarnrännan så då skall det återigen bli möjligt att få fart på de gamla turbinerna och hela kvarnens maskineri.

Kvarnen, sågen och rännan är förklarade som byggnadsminnen sedan början av 1990-talet.

Bildgalleri från kvarnen

Referenser

Tryckta källor

  • Byggnadsminnesförklaring för Hillefors grynkvarn, Stenkullen Lerums socken och kommun 1990.
  • Kulturhistorisk byggnadsinventering nr 40. Lerums kommun, utgiven 1999 av Älvsborgs länsmuseum.
  • Kulturmiljöer i Lerums kommun, utgiven 1999 av Älvsborgs länsmuseum.
  • Säveåns landskap. En natur och kulturmiljöstudie, utgiven 2008. Red. Rolf Danielsson.
  • Folke Vigård: Lerums socken genom tiderna, 1976

Vidare läsning

  • Björkman Eva antikvarie, Emanuelsson Lena, Overland Viveka, red (2016). Hus, människor, minnen. Skrifter utgivna av Bohusläns museum och Bohusläns hembygdsförbund, 0280-4174 ; nr 93. Göteborg: Länsstyrelsen i Västra Götalands län. sid. 35-36. Libris 19352952. ISBN 9789176862742 

Externa länkar