Hoan Kiem (sjö)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sköldpaddspagoden (Thap Rua) i mitten av sjön
Huc-bron

Hoan Kiem (betyder det återbördade svärdet på vietnamesiska. Vietnameser använder ofta namnet Hồ Gươm) är en sjö i centrala Hanoi i Hoan Kiem distriktet. På norra sidan om sjön ligger den så kallade Gamla Stan med sina skrågator såsom sidengatan, pappersgatan, "gravstens"-gatan och så vidare. Hoan Kiem-sjön har ett tempel tillägnat generalen Tran Hung Dao dit "den nedåtgående solens bro" leder. Dessutom ligger sköldpaddstornet i sjön på en liten ö. Tidiga morgnar sker gymnastik, svärdsövningar, tai chi och andra traditionella aktiviteter på promenadvägarna kring sjön. Huvudpostkontoret ligger i närheten och ett flertal kaféer och restauranger omgärdar också sjön.

Enligt legenden gav kejsare Le Loi tillbaka det magiska svärd som hade givit honom framgång i kampen mot den kinesiska Mingdynastin till en gyllene sköldpadda i sjön. Denna legend har givit sjön dess namn.

I templet som ligger i sjön finns även en jättelik, uppstoppad, sköldpadda som hittades i sjön och som tros vara närmare 200 år gammal vid tidpunkten av fyndet.