Hoan Kiem (sjö)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sköldpaddspagoden (Thap Rua) i mitten av sjön.
Huc-bron.

Hoan Kiem (betyder det återbördade svärdet på vietnamesiska. Vietnameser använder ofta namnet Hồ Gươm) är en sjö i centrala Hanoi i Hoan Kiem-distriktet.

Omgivningar[redigera | redigera wikitext]

På norra sidan om sjön ligger den så kallade Gamla Stan. Där finns skrågator såsom sidengatan, pappersgatan, gravstensgatan och så vidare.

Hoan Kiem-sjön har ett tempel tillägnat generalen Tran Hung Dao dit "den nedåtgående solens bro" leder. Dessutom ligger sköldpaddstornet i sjön på en liten ö. Tidiga morgnar sker gymnastik, svärdsövningar, tai chi och andra traditionella aktiviteter på promenadvägarna kring sjön. Huvudpostkontoret ligger i närheten och ett flertal kaféer och restauranger omgärdar också sjön.

Enligt legenden gav kejsare Le Loi tillbaka det magiska svärd som hade givit honom framgång i kampen mot den kinesiska Mingdynastin till en gyllene sköldpadda i sjön. Denna legend har givit sjön dess namn.[1]

I templet som ligger i sjön finns även en jättelik, uppstoppad, sköldpadda som hittades i sjön och som tros vara närmare 200 år gammal vid tidpunkten av fyndet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]