Hobby–Eberly-teleskopet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Hobby-Eberly Telescope (HET) är ett 10 meter öppet teleskop beläget vid McDonald-observatoriet.[1] Det är ett av de största optiska teleskopen i världen och kombinerar ett antal funktioner som skiljer det från de flesta teleskopdesigner, vilket resulterar i kraftigt sänkta byggkostnader. Till exempel är den primära spegeln konstruerad av 91 hexagonala segment, vilket är billigare än att tillverka en enda stor primär. Dessutom är teleskopets huvudspegel fixerad i 55 ° vinkel och kan rotera runt basen. Ett mål spåras genom att man flyttar instrumenten i fokus av teleskopet. Detta ger tillgång till cirka 70-81% av himlen och tillåter ett enda mål spåras i upp till två timmar. Teleskopet är namngivet efter tidigare viceguvernören i Texas Bill Hobby och efter mecenaten Robert E. Eberly.

Hobby-Eberly Telescope

Tre instrument finns tillgängliga för att analysera ljuset från målen. Alla tre instrumenten är spektrografer. Instrumenten arbetar med hög, medium och låg spektral upplösning. Den lågupplösande spektrografen är inrymd vid huvudfokus medan medium och högupplösningspektrograferna ligger i basdelen och ljuset matas in via en fiberoptisk kabel.

Sedan man uppnådde "första ljuset" 1996 har teleskopet använts för en mängd olika studier från solsystemet till stjärnor i vår galax och studier av andra galaxer. Teleskopet har använts med framgång för att hitta planeter som kretsar kring andra stjärnor genom att mäta radiella hastigheter så exakt som 1 m/s. Med hjälp av lågupplösningsspektrografen har teleskopet använts för att identifiera typ Ia-supernova för att mäta universums acceleration. Teleskopet har också använts för att mäta rotationen av enskilda galaxer. Teleskopet uppgraderades för användning i Hobby-Eberly Telescope Dark Energy Experiment (HETDEX), som kommer att ge de första observationerna för att möjliggöra en förminskning av listan över möjliga förklaringar för mörk energi.[2]

Hobby-Eberly Telescope drivs av University of Texas McDonald Observatory för ett konsortium av institutioner som inkluderar University of Texas i Austin, Pennsylvania State University, Stanford University, Ludwig Maximilians University of Munich och Georg August University of Göttingen.

Den fysiska huvudreflektorspegeln är större än 10 meter; Den är faktiskt ca 11 m gånger 9,8 m. Vid "första ljuset" var den användbara optiska bländaren vid en viss tid 9,2 m. Efter en flerårsuppgradering som slutfördes den 29 juli 2015 ökade den användbara optiska aperaturen till 10 m. Spegeln själv består av 91 hexagonala segment, en segmenterad spegel design som Keckteleskopet. Uppdateringar till teleskopet har ökat synfältet från 4 arcminuter till 22 arcminuter) (en fullmåne är 30 arcminuter för jämförelse).

Som rapporterat i Nature den 28 november 2012 har astronomer använt Hobby-Eberly Telescope för att mäta massan av ett utomordentligt stort svart hål (med en massa som approximerar 17 miljarder solar), möjligen det största svarta hålet som observerats hittills. Det har hittats i den kompakta galaxen NGC 1277, som ligger 220 miljoner ljusår bort i konstellationen Perseus. Det svarta hålet har cirka 59 procent av massan i denna spiralgalax (14 procent av galaxens totala stjärnmassa).

"Beboeliga zonen planet sökaren" är en spektrograf för Hobby-Eberly Telescope som kan upptäcka jordliknande exoplaneter.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Hobby–Eberly Telescope, 20 augusti 2017.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Hobby-Eberly Telescope” (på en). www.as.utexas.edu. http://www.as.utexas.edu/mcdonald/het/het.html. Läst 20 augusti 2017. 
  2. ^ ”Leading the Revolution - HETDEX”. hetdex.org. http://hetdex.org/hetdex.html. Läst 20 augusti 2017.