Honour by association

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Honour by association, eng. "heder genom samröre", genetiskt argumentationsfel som bygger på att man anser att någon sak är positiv eftersom den förespråkas av någon god eller hedervärd person eller grupp, eller kopplas till något annat hedervärt. Närliggande begrepp inom psykologi är haloeffekt.

Motsats till guilt by association.

Reklam bygger mycket på honour by association. Det gäller att folk får en bra känsla för ett varumärke, så att de väljer det när de behöver en sådan vara eller tjänst. Man använder i reklam personer som ser bra ut. Den som talar i radio- och TV-reklam har en hedervärd röst och tonfall. Oftast är det i TV-reklam inte samma person som talar och som ser ut att tala, detta för att kunna välja en så bra person som möjligt i de två rollerna.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

  • Premiss 1: Fru Karlsson har gjort många hedervärda insatser för bostadsrättsföreningen
  • Premiss 2: Fru Karlsson tycker att föreningen borde bygga en bastu
  • Slutsats: Föreningen borde bygga en bastu

Reklam bygger mycket på denna princip, att man försöker koppla ihop en produkt med något positivt, till exempel en vacker person med förtroendeingivande röst, och medryckande musik. Därför är det normalt snygga personer, röstskådespelare (som normalt inte själva syns) och medryckande musik i TV-reklam.