IK Virgo

Från Wikipedia
Version från den 13 oktober 2014 kl. 11.01 av Tournesol (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av Thopet (diskussion) till senaste version av 79.136.102.227)
IK Virgo
Grundinformation
Grundad1909
Fullständigt namnIdrottsklubben Virgo
SmeknamnLilla Milan
SerieDivision IV A Göteborg
OrtGöteborg
HemmaarenaMossens IP / Guldheden Södra
Nyckelpersoner
OrdförandeSverige Henrik Andersson
TränareSverige Nihal Behrens
Sverige Joakim Ahlgren
Sverige Joakim Roos
Matchställ
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Hemmaställ
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Bortaställ

IK Virgo är en idrottsklubb bildad år 1909 i Göteborg. IK Virgo är idag en av Göteborgs äldsta idrottsklubbar och man spelar sina matcher på idrottsplatsen Mossens IP. Man spelar sina matcher oftast i röd-svartrandiga tröjor, vita shorts och röda strumpor.

Historia

IK Virgo bildades 1909. Till en början hade klubben namnet Örgryte BK, men bytte efter klagomål ifrån det mer etablerade Örgryte IS[källa behövs] till det nuvarande namnet IK Virgo. Namnet IK Virgo kommer ifrån det café, Café Virgo, där klubben en gång bildades. Virgo startade som ett kompisgäng med spelare från framförallt området kring Balders Hage, Getebergsäng och Burås, ungefär där Liseberg ligger idag. Spelarna ingick även i styrelsen.

Virgos storhetsperiod 1919-1925

Under första världskrigets svåra år lyckades IK Virgo klättra uppåt i seriesystemet, och under den serielösa säsongen 1919 kvalade man till SM. Där förlorade man dock mot GAIS, som sedermera blev Svenska mästare. Säsongen 1920-21 spelade man i Västsvenska serien, då gällande som andra division i Sverige, och kom på sjätte plats. 1922-23 tog IK Virgo sin bästa placering någonsin, när man kom tvåa i Västsvenskan efter Fässbergs IF. IK Virgo blev det året rankat 18:e bästa lag i Sverige. 1925 blev det utträde ur Västsvenskan och sedan dess har IK Virgo aldrig varit med på elitnivå, även om man hade chansen i en kvalmatch mot Welox 1928.

1930-60-talet

IK Virgo hade en viss tillbakagång under 1930-talet då man låg i Göteborgsserien (ungefär motsvarande dagens division IV) och sedan var nere i klass II (det vill säga division V). Under krigsåren fick Virgo ett visst uppsving och kunde efter kriget mönstra ett stark lag som 1950 avancerade upp till lägsta nationella serien division III (motsvarande dagens division 1). På denna tid använde man Krokslättsvallen som hemmaplan.

Mot slutet av 50-talet blev det svårare och svårare med återväxten. Virgo hade sinat på ungdomsspelare och talanger från de egna leden. En av anledningarna var att de områden som låg inom IK Virgos upptagningsområde blev allt mer ungdomsfattiga. Genom att sätta upp lappar i trappuppgångarna fick Virgo också ihop ett par ungdomslag. Detta initiativ skulle senare visa sig vara det som räddade klubben från undergång. 1968 var sista gången som Virgo lyckades avancera en serie på 1900-talet, när man gick upp till division IV.

1970- och 2010-talet

1970 åkte man ur division IV tillsammans med BK Häcken och 1986 åkte man ur division V. Ledarna tröttnade och spelarna blev äldre och äldre. Man saknade träningsplan och tränade därför på de gräsplättar som kunde hittas i villaområden. Det var också denna period som klubbhuset på Varbergsgatan brann ner till grunden.

16 mars 1990 ändrades namnet till IK Virgo/Lindhaga efter en sammanslagning med Lindhaga IF. Det något otympliga namnet ändrades den 10 februari 1991 till Virgo LIF. Detta ledde till att klubben fick ett tillskott av spelare, men Lindhagas spelare var också på väg att sluta så man sköt bara upp problemen ett par år. Den 9 januari 1997 ändrades namnet tillbaka till det ursprungliga, IK Virgo, efter en sammanslagning med KF Fotbollslaget som då sköt till med ytterligare ett några spelare.

År 2004 vann laget division VII och 2007 blev Virgos bästa år sedan 1980-talet när laget tog en fjärdeplats i division VI B. 2009 firade IK Virgo 100 år med att vinna division 6B Göteborg och kom år 2010 att för första gången på 24 år att spela i division 5. 2012 togs nästa steg då laget vann division 5 och avancerade till division 4 för första gången sedan 1970.

Klubbens färger

Från början var det bestämt att Örgryte BK skulle ha blå-rödrandiga tröjor och mörkblå byxor. Stället skulle inköpas i England av en ung man som var ute på sjön. Av någon anledning köpte personen ifråga dock inte blå-rödrandiga tröjor utan röd-svarta tröjor. Enligt jubileumsskriften från 1934 berodde detta antingen på att affären gjordes på den skumma tiden på dygnet, eller på att inköparen vid inköpstillfället inte kontrollerat om det var blått eller svart i dräkterna. Trots detta blev de importerade dräkterna populära eftersom de var inköpta i John Bulls land. Tröjorna kostade en shilling styck.

Externa länkar