IPSC

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

IPSC (International Practical Shooting Confederation) är en form av skytte med ursprung i Kalifornien under tidigt 1950-tal. Därifrån spred den sig snabbt, även till andra kontinenter som Europa. I Sverige bedrivs dynamiskt skytte i förbundet Svenska Dynamiska Sportskytteförbundet (tidigare IPSC Sverige).

Officiellt formades det internationella förbundet (IPSC; The International Practical Shooting Confederation) vid International Pistol Conference, Columbia, Missouri i maj 1976. Ett 40-tal deltagare från hela världen var inbjudna att delta på denna konferens för att bestämma formen för IPSC-skyttet. Överste Jeff Cooper (avliden 2007) var den grundande ordförande och är känd som ”The founding father of IPSC”.

Allt eftersom IPSC växte skapades även en underliggande administrativ organisation för skjutledare. IROA (International Range Officers Association) skapades för internationella skjutledare och NROI (National Range Officers Association) skapades inom varje region/land. Idag (2008) finns det ett 70-tal länder anslutna till IPSC.

I Sverige (och flertalet andra länder) har namnet ”Praktiskt skytte” ändrats till den idag mer korrekta beskrivningen: Dynamiskt skytte.

IPSC/Dynamiskt skytte är sedan 1 juni 2009 ett av RPS (Rikspolisstyrelsen) godkänt förbund och inskriven i FAP 551-3.

Till skillnad mot flertalet andra skytteformer så är IPSC-skytte allt annat än statiskt. Grundstommen i just IPSC-skytte är värdesättning av precision, kraft och snabbhet där alla tre värderas lika.

 • Precision värderas genom poängzoner i målen.
 • Kraft värderas genom bättre poäng på målen. Det finns två grupper, de som har lägre kraft i ammunitionen och kallas Minor och de som har kraftigare laddad ammunition och kallas Major.
 • Snabbhet värderas genom att poängsumman delas med tiden för att få fram en jämförande ”Kvot”.

Denna kvot kallas inom IPSC för ”stationsfaktor”. Det är detta värde som avgör vem som vunnit en station, den som har högst stationsfaktor/kvot vinner stationen och ges maximal poäng. De andra ges poäng som motsvarar deras stationsfaktor/stationsvinnarens multiplicerat med stationens maximala poäng.

IPSC har en devis: DVC - Diligentia, Vis, Celeritas (Precision, Kraft, Snabbhet), som speglar de balanserade grundelementen inom IPSC-skytte/Dynamiskt Skytte.

Det finns ett antal olika divisioner inom IPSC som en tävlande kan deltaga:

 • PRODUCTION: Är den största divisionen i Sverige (52% av deltagarna på SM 2010) och Europa. Är en division för vapen som reellt sett inte har ändrats från de levererats av tillverkaren. Tillverkaren måste i denna division få vapnen och modellen godkänd av IPSC. Detta för att hindra för specialbyggda vapen för just denna division som även kallas tjänstevapenklassen. Grundtanken är att denna division är den klass där det är skyttens färdigheter som avgör och inte vilket material man har råd att skjuta med. Skjuts endast i kraftfaktor "minor".
 • STANDARD: Är den näst största divisionen (29% av deltagarna på SM 2010) och är ett vapen som har begränsningar i kaliber och val av sikten. Det får inte finnas annat än sikten av metall. Rödpunktsikten får inte finnas. Det får inte finnas rekylbroms eller liknande förbättringar. Vapnet skall även passa inom en IPSC-låda med begränsade mått. Skjuts i både kraftfaktor "minor" och "major"
 • OPEN: Är den tredje största divisionen i Sverige och 13% av deltagarna på SM 2010 sköt denna klassen. Den innehåller mycket få begränsningar och är att jämföra med F1-klassen inom motorsporten. Denna division har företrädesvis optiska riktmedel av typen C-MORE- eller Aimpoint-rödpunktssikten. Denna division har även rekylbromsar på piporna som minskar den upplevda rekylen. Skjuts i både kraftfaktor "minor" och "major"
 • REVOLVER: Division för de som deltar med revolver utan optiska sikten och rekylbroms, sköts av 5-6% på SM 2010. Skjuts i både kraftfaktor "minor" och "major"
 • CLASSIC: Traditionellt utformade pistoler av modellen 1911, alla tillverkare är tillåtna men tävlingsandan ska utgå från Colts original på armépistolen från modellåret 1911. Utmanande då maxkapaciteten är lägre på grund av de enkelradiga magasinen som bara tar 8-10 patroner. Endast öppna icke-elektroniska riktmedel är tillåtna och inga rekyldämpare tillåts. Skjuts i både kraftfaktor "minor" och "major", där "minor" tillåter 10-skottsmagasin och "major" 8-skottsmagasin.

De kalibrar som används är idag begränsade till minst 9 mm i kuldiameter.

De avstånd som används är allt från några meter upp till 75-100 meter. Det finns ingen yttre avståndsbegräsning.

De mål som används är poänggraderade tavlor som är fasta eller rörliga. Det finns plåttavlor som reagerar på träff. Det finns strafftavlor som används som ytor som begränsar träffytor på poänggivande tavlor. Skyttet sker från fasta positioner och från områden där skytten kan skjuta under rörelse.

Stationer kallas de deltävlingar som ingår i en tävling. En station kan bestå av 3 eller fler tavlor/plåtmål och byggs på ett sådant sätt att den skall testa skyttens förmåga att skjuta exakt och precist under tidspress. Det är grunden inom IPSC-skytte. Det är påtagligt mycket svårare att snabbt och precist träffa ett mål än att stå still utan tidsbegränsning.

Det förekommer olika nivåer på tävlingar och krav på internationell eller nationellt godkännande:

 • Level 1: Lokal tävlingar inom en klubb och som inte behöver godkännas av någon annan än en stationschef med nationell behörighet.
 • Level 2: Nationella tävlingar som medger deltagare från andra klubbar. Denna behöver godkännande av IPSC-Sveriges Range Master grupp och stationschef med nationell behörighet.
 • Level 3: Internationella tävlingar som är i klass med Svenskt mästerskap eller årligen återkommande större internationella tävlingar. Kräver Range Master och godkända Range Officers/stationschefer.
 • Level 4: Kontinentala tävlingar som Europeiska mästerskap.
 • Level 5: Världsmästerskap.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]