Il Tempo Gigante

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En leksaksmodell av Il Tempo Gigante, huvudpersonen Reodor Fälgens racerbil i norska dockfilmen Flåklypa Grand Prix från 1975.

Il Tempo Gigante är en racerbil som är känd från den norska dockfilmen Flåklypa Grand Prix från 1975.

Bilen ritades av författaren och illustratören Kjell Aukrust, men i filmen designades den av cykelreparatören och uppfinnaren Reodor Fälgen och körs av honom i loppet Flåklypa Grand Prix. Bilen har massor av tillbehör och olika hembyggda funktioner, till exempel två hastighetsmätare, en som slutar på 250 km/t, och den andra tar över och fortsätter till 400. I filmen blir bilen saboterad av den främste konkurrenten Rudolf Blodstrupmoen och hans synske medhjälpare Mysil Bergsprekken. Ändå kan den lilla pessimistiska igelkotten Ludvig upptäcka felet - en itusågad elektrisk fördelare - och hålla bilen hel till dess tävlingen är klar.

Fullskalig modell[redigera | redigera wikitext]

I samband med dockfilmen byggdes en körbar version av Il Tempo Gigante i full storlek. Det har sedan visat vid reklamevenemang över hela Norge. Bilen är nu utställd vid Hunderfossen familiepark.

Den "riktiga" Il Tempo Gigante, en körbar modell av bilen i full storlek, byggdes strax efter att filmens slutförts. Den är konstruerad av Ivo Caprino och byggdes av den italienska karosserimakaren Ermanno Martinuzzi i samarbete med flera norrmän, bland annat Bjarne Sandemose som gjorde modellbilen som blev använt i animationsfilmen. Bilen skickades till Norge i delar och färdigställdes under 12 månader. Bilen är 6,7 meter lång, 2,4 meter bred och väger 2 800 kilo. Den är baserad på ett chassi från en Cadillac, och nästan varje detalj liknar den modell som används i filmen. Motorn, en direktinsprutad 7 liters Chevrolet V8:a på över 500 hästkrafter, är en gåva från Formel 1-mästaren Niki Lauda.[1] Det sitter även en fullt fungerade gasturbinmotor där bak, som dock inte används.[1] Il Tempo Gigante är registrerad i Norge med registreringsskylt "BL 50000" och är typbesiktigad, men ej EU-godkänd på grund av för hög avgasnivå. Den körs därför sällan och när det sker görs det på en bana eller på inhägnat område.

Första provturen ägde rum på Fornebu år 1976. Toppfart uppmättes till 180 km/t. Bilen finns idag i Hunderfossen familiepark i Fåberg strax norr om Lillehammer.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål)
  1. ^ [a b] NRK.no Autofil