Imec

Imec
Interuniversity Microelectronics Centre
IMEC_2.jpg
Huvudkontoret i Leuven
TypForskningsinstitut
SäteBelgien
HuvudkontorRemisbosweg 1, Leuven
BranschIT-industri
Antal anställda4.000
Historik
Grundat1984
GrundareRegionen Flandern
Ekonomi
Omsättning678 miljoner Euro (2020)[1]
Huvudanläggningen i Leuven

Imec, Interuniversity Microelectronics Centre (Interuniversitair Micro-Electronica Centrum VZW), är en belgisk forskningsinstitution för mikroelektronik, som grundades 1984 i Leuven (Louvain) i nära anslutning till Katholieke Universiteit Leuven.

Historik[redigera | redigera wikitext]

År 1982 påbörjade Flanderns regering ett program för att stärka mikroelektronikindustrin i Flandern, vilket innefattade uppbyggandet av ett laboratorium för avancerad forskning i mikroelektronik, en fabrik för halvledare, (tidigare Alcatel Microelectronics, numera STMicroelectronics) och AMI Semiconductor, numera ON Semiconductor, samt utbildning av konstruktörer av integrerade kretsar.

Imec grundades som en icke-vinstgivande forskningsorganisation som leddes av elektronikprofessorn Roger Van Overstraeten (1937–1999).

Omfattning[redigera | redigera wikitext]

Imec har i dag egna eller delägda laboratorier i Hsinchu i Taiwan, Tokyo i Japan, Kalifornien och Florida i USA, Shanghai i Kina, Eindhoven och Nijmegen i Nederländerna och Bangalore i Indien.

Organisationen omsatte 2020 678 miljoner euro[1] med 4 000 anställda. Den belgiska svarar för omkring 16 procent av budgeten och resterande kommer från kontrakt om forskning och utveckling från ett antal stort antal företag, med som mest 4 % av totalbudgeten vardera.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Neutral but nod idle i Economist 25 september – 1 oktober 2021, sidorna 51–52

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]