Interaktiv skrivtavla

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Interaktiv whiteboard)
Hoppa till: navigering, sök
En interaktiv skrivtavla har samma funktion som en tryckkänslig datorskärm.
Lärare och elev.

Interaktiv skrivtavla eller interaktiv whiteboard är en stor skärm belyst av en datavideoprojektor och ansluten till en dator. Den används ofta istället för whiteboardtavla eller svarta tavlan. Det finns av ett flertal olika modeller med olika teknik, från ett flertal olika tillverkare. Tavlan har en funktion för att registrera beröring med specialpenna eller, för en del modeller, vilken som helst beröring. Därmed behövs inte något skilt pekdon och programvaran kan skapa en illusion att man ritar på skärmen. Man kan även rita på skärmen som på en vanlig whiteboardtavla.

Bilden visas med en projektor, som kalibrerats så att programvaran vet vilken del av bilden som motsvarar en viss punkt på tavlan. Beröring kan kännas av med ett antal olika tekniker, varav en del förutsätter en specialpenna. Skrivtavlan åtföljs vanligen av också annan programvara, som dels kan stöda tavlans funktion som inmatningsenhet (ritfunktion, textigenkänning, tangentbord på skärmen), dels kan stöda pedagogik som möjliggörs genom tavlan.

Interaktiva whiteboardtavlor finns på många skolor. Storbritannien brukar ofta pekas ut som föregångsland när det gäller interaktiva skrivtavlor i skolan. I en stor IT-satsning år 2003, införde de interaktiva skrivtavlor i så gott som varje klassrum i grundskolans år F-5.[1]

Alternativ[redigera | redigera wikitext]

Det finns 2013 flera alternativ till så kallade smartboards på marknaden. Med en enkelt monterbar och flyttbar tillsats blir en vanlig whiteboard smart och kan utföra alla de uppgifter som vanligtvis förknippas med mer kostbara lösningar.[förtydliga] Flera tillverkare av projektorer erbjuder i dag modeller där interaktiva funktioner är inbyggda redan från start.[förtydliga] Dessa projektorer med mycket kort monteringsavstånd arbetar mot vanliga whiteboard-skrivytor utan så kallade hot spots. Även om funktionerna hos projektorn kan vara av mer basal natur får man här ett avancerat system utan tavelbyte.[förtydliga] Skärmen som används bör vara anpassad för projicering, då blänk annars kan göra det svårare att se den projicerade bilden.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ www.interaktivskrivtavla.se