Intermetallisk förening

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Cr11Ge19

En intermetallisk förening är en särskild form av förening i fast form mellan två eller flera metaller som inte styrs av vanliga regler för bindning och valens. Den har en kristallstruktur som skiljer den från den hos de rena metallerna. Skillnad i elektronegativitet mellan två metaller, som reagerar på varandra, gör att den mest elektronegativa metallen agerar katjon, och att det uppstår något som liknar en valensbindning.

En intermetallisk förening är en typ föreningar som ligger mellan legeringar och jonföreningar, till exempel Zintl-faser (efter den tyske kemisten Eduard Zintl (1898–1941)).

Intermetalliska föreningar kan till exempel förekomma mellan guld och olika metaller som järn, indium, gallium och aluminium. Starka kovalenta bindningar ersätter den metallisk bindning, som finns i en legering och ger en kristallstruktur som bland annat medför förändringar av absorption och återemission av ljus förändras. Därmed förändras färgen på föremålet.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Populärvetenskaplig förklaring till guldets olika nyanser den 20 maj 2013,www.aurumforum.se”. Arkiverad från originalet den 29 januari 2016. https://web.archive.org/web/20160129021015/http://www.aurumforum.se/nyheter/kronikor/41/en-popularvetenskaplig-forklaring-till-guldets-olika-nyanser. Läst 9 januari 2016.