Iranska Azerbajdzjan

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Iranska Azarbaijan)
Hoppa till: navigering, sök
Områdets belägenhet i Iran.

Iranska Azarbaijan (Azarbaijan är den persiska formen av namnet Azerbajdzjan; persiska: Āzarbāyjān-e Irān) är den iranska delen av det historiska Azerbajdzjan (i motsats till staten Azerbajdzjan) i nordvästra Iran. Iranska Azarbaijan kallas ibland 'Sydazarbaijan', främst i det självständiga Azerbajdzjan. Regionen har en yta på 106 000 km² och 35 miljoner invånare (år 2004). Befolkningen är i huvudsak azerer som talar azerbajdzjanska. Det finns även en kurdisk minoritet som är bosatt i regionen.

Landskapet består av provinserna Ardabil, Östazarbaijan och Västazarbaijan (ibland inkluderas även provinsen Zanjan). Större städer är Tabriz, Urmia, Miandoab, Ardabil, Maragheh, Khoy, Maku, Marand och Zanjan.

Iranska Azarbaijan och landet Azerbajdzjan tillhörde det dåvarande iranska (persiska) riket under lång period fram tills Turkmenchayfördraget 1828 mellan dåvarande Tsarryssland och det Persiska riket. Sovjetunionen fick då en del av iranska Azarbaijan. Efter att Iran, under andra världskriget, blivit ockuperat av Sovjetunionen och Storbritannien bildades här under sovjetiskt beskydd azerbajdzjanskt självstyre med kommunisten Jafar Pishevari som ledare. Självstyret varade mellan november 1945 till november 1946 och under den tiden genomdrevs många förändringar, till exempel jordreformen och bytet av myndighetsspråket från persiska till azerbajdzjanska, införandet av ett nytt rätts- och utbildningssystem. Alla dessa åtgärder sågs med misstro av den iranska regeringen som i detta självstyre såg ett hot mot sin territoriella integritet. Självstyret upplöstes när ockupationen upphörde och den iranska armén återtog kontrollen av hela landet.

Namnet Azerbajdzjan har utvecklats från att tidigare heta Āturpātākān till att under den moderna persiskan utvecklas till Ād̲h̲arbād̲h̲agān, Ād̲h̲arbāyagān, och slutligen Āzarbāyd̲j̲ān. För närvarande finns det mellan 16-25 miljoner azerier i Iran. Tabriz är residensstad för Azerbaijan i Iran, vilket under en tid var huvudstad för det iranska riket. Den största delen av befolkningen i Azarbaijan är azerbajdzjaner, men det finns också armenier, kurder och en mindre del perser.