Järnjungfru

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En järnjungfru.

En järnjungfru är ett fiktivt tortyr- och avrättningsredskap. Det är en kroppsformad kista full av järnspetsar, som offret skulle spärras in i. Järnjungfrur har aldrig använts, utan tillverkas som ett samlarobjekt.[1] De exemplar som finns på museer har tillverkats på 1800-talet som utställningsföremål. Det brittiska hårdrockbandet Iron Maidens namn kommer från ordet järnjungfru (engelska: Iron maiden).

Påstått fall av användning[redigera | redigera wikitext]

Enligt en legend skulle järnjungfrun ha använts i Nürnberg, Tyskland mellan 1500- och 1700-talen. Enligt traditionen skall en myntförfalskare ha avrättats i järnjungfrun den 14 augusti 1515.[källa behövs] Historiens sanningsenlighet har varit föremål för bestridande, då den inte kan beläggas längre än till 1700-talet. Tortyrredskapet i fråga finns inte bevarat.

Det finns alltså skäl att betrakta historien som ett utslag av skräckromantik.

Uday Hussein uppges ha ägt en järnjungfru.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hur många människor dog i järnjungfrun?”. Världens Historia. 9 september 2010. http://varldenshistoria.se/fraga-oss/hur-manga-manniskor-dog-i-jarnjungfrun. 
  2. ^ Ghosh, Bobby (19 april 2003). ”Iron Maiden Found in Uday Hussein's Playground”. TIME World. http://www.time.com/time/world/article/0,8599,444889,00.html.