Jösse Bosson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Jösse Bosson (Jöns Bosson), död 1456, var en danskfödd fogde på den bohuslänska fästningen Karlsborg. Han är känd i den svenska historien som marsken Tord Bondes (Karlssons) baneman.

Under de ständiga ”svensk-danska”[1] krigen tillbringade Tord Karlsson (Bonde) en tid på den nyuppförda Karlsborgs fästning, som är uppkallad efter Karl Knutsson (Bonde). Danskarna höll vid tillfället på att spärra av Göta älv och stoppa Sveriges tillgång till Västerhavet. Slottsfogden Jösse Bosson hade tagit danskarnas parti och utnyttjade tillfället att döda marsken. Enligt samtida versifierade källor ska han först ha förstört hirdens pilbågar – de hade övertalats att sova och lämna bevakningen åt slottsfogden. När alla sov gick Jösse Bosson in i sovgemaket och dödade Tord Carlsson med en yxa.

Handlingsmönstret är i rimkrönikesammanhang i viss mån standardiserat och källornas tillförlitlighet får bedömas därefter.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Konflikterna och alla olika stormannaintressen gjorde att skiljelinjerna inte alltid gick mellan svenska och danska intressen. Sverige var ännu inte stabiliserat som rike

Böcker[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [1]
  2. ^ Sveriges historiska och politiska visor D. 1, Från äldre tider intill år 1650., Stockholms stadsbibliotek
  3. ^ [2]