Jakob-Kaiser-Haus

Jakob-Kaiser-Haus
Kontorsbyggnadskomplex vid Dorotheenstrasse i stadsdelen Mitte i Berlin Redigera Wikidata
Kontorsbyggnad, byggnadskomplex Redigera Wikidata
Tillkomst2002 Redigera Wikidata
Uppkallad efterJakob Kaiser Redigera Wikidata
LandTyskland Redigera Wikidata
Inom det admi­nis­tra­ti­va områdetBerlin
 • Berlin-Mitte Redigera Wikidata
Gata/vägDorotheenstrasse Redigera Wikidata
PlatsMitte Redigera Wikidata
Koor­di­na­ter52°31′6″N 13°22′44″E Redigera Wikidata
ArkitektSchweger associated architects, Busmann + Haberer, Gerkan, Marg und Partner Redigera Wikidata
Arki­tek­turpostmodernistisk arkitektur Redigera Wikidata
InhyserFörbundsdagen Redigera Wikidata
Våningar6 Redigera Wikidata
Post­num­mer11017 Redigera Wikidata
Har del(ar)Reichstagspräsidentenpalais Redigera Wikidata
Map

Jakob-Kaiser-Haus är ett kontorsbyggnadskomplex vid Dorotheenstrasse i stadsdelen Mitte i Berlin, tillhörande Tysklands förbundsdag. Det är uppkallat efter politikern Jakob Kaiser (1888–1961) som var politiker för Zentrumspartei, motståndsman under Nazityskland och sedermera CDU-minister.

Byggnaden är indelad i totalt åtta separata sexvåningshus som är förbundna med varandra och färdigställdes 2002 efter ritningar av fyra olika arkitektfirmor: Schweger & Partner (nr 1 och 2), Busmann + Haberer (nr 3 och 7), Gerkan, Marg und Partner (nr 4 och 8) och de Architekten Cie (nr 5 och 6). Förutom nybyggen integrerades även tre befintliga byggnadsminnesmärkta byggnader i komplexet: det tidigare Riksdagstalmanspalatset, VDI-huset och Haus Sommer.

Jakob-Kaiser-Haus inrymmer bland annat 1745 olika kontorsrum, varav 345 är kontor för parlamentarikerna. Förutom dessa finns 43 mötesrum, 2 hörsalar, en TV-studio och den tyska förbundsdagens presstjänst samt olika mediefunktioner inrymda i byggnaden.

Byggnadsdelarna på ömse sidor om Dorotheenstrasse är förbundna med varandra genom två gångbroar och tre underjordiska tunnlar; dessutom finns förbindelsetunnlar under Friedrich-Ebert-Platz till Riksdagshuset och under Spree till Marie-Elisabeth-Lüders-Haus och Paul-Löbe-Haus.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Jakob-Kaiser-Haus, 4 januari 2022.