Jane Neville

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jane Neville
St Mary's Church, Kenninghall
FöddJane Howard
1533/1537
Död1593
BegravningsplatsKenninghall, Norfolk
NationalitetEngelsk
MakeCharles Neville, 6:e earl av Westmorland
Föräldrargreve Henry Howard och grevinnan Frances de Vere.

Jane Neville, grevinna av Westmoreland, född Howard 1533/1537, död 1593, var en engelsk upprorsledare. Hon spelade en ledande roll i upproret Northern Rebellion 1569. Trots att hon var en av de första som manade på rebellerna, förväntade hon sig att bli benådad av Elisabet då de misslyckades. Hon placerades i livstids husarrest och dog 1593.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Jane Neville var dotter till greve Henry Howard och grevinnan Frances de Vere och syster till Thomas Howard, 3:e hertig av Norfolk.[1] Hennes far dömdes för högförräderi och avrättades i Towern 1547 och barnen växte upp hos deras faster Mary FitzRoy.

Omkring 1563 gifte hon sig med Charles Neville, 6:e earl av Westmorland. De fick fyra döttrar, Margaret, Anne, Catherine och Eleanor och sonen Thomas.[2]

Uppror mot Drottning Elisabeth[redigera | redigera wikitext]

Jane Neville spelade en ledande roll i upproret Northern Rebellion 1569 och samlade fler trupper till resningen än maken gjorde. De ville återinföra katolicismen och hoppades kunna gifta bort Thomas Howard med Maria Stuart och placera dem båda på Englands tron.[3] Pius V stöttade upproret genom att utfärda en påvlig bulla, men den kom inte fram förrän upproret hade kvästs. Neville klarade sig undan med husarrest på livstid.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ ”Jane Howard Neville”. geni.com. Läst 19 augusti 2017.
  2. ^ ”Jane Howard Neville” Arkiverad 27 januari 2017 hämtat från the Wayback Machine.. Läst 16 augusti 2017.
  3. ^ ”Religionens roll i Northern Rebellion”. Läst 19 augusti 2017.