Japanskt bildkryss

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ett exempel på japanskt korsord.

Japanskt bildkryss, även japanskt korsord[1] eller nonogram[2], är en sysselsättning där en enkel bild växer fram genom att man löser en gåta som handlar om antal och geometri. Det är egentligen inget korsord utan ett logiskt bildpussel.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Nonogrammet består av rutor i ett rutnät eller möjligen hexagoner i ett hexagonnät. Vissa rutor i nätet ska färgas och andra lämnas ofärgade enligt tal som anges som ledtrådar för respektive rad, vid sidan om rutnätet. För varje tal i ledtråden ska det finnas en obruten rad av färgade rutor på raden. De färgade raderna ska placeras i samma ordning som motsvarande tal i ledtråden. Av detta följer att antalet färgade rader blir lika med antalet tal i ledtråden. Mellan de färgade raderna ska det finnas en eller flera ofärgade rutor. På motsvarande sätt finns ledtrådar för kolumnerna. Som exempel innebär ledtråden "4 8 3" att det finns grupper med fyra, åtta respektive tre fyllda rutor, i angiven ordning.

Den vanligaste formen är svart-vit men det finns också varianter med flera färger. Då anger ledtråden också vilken färg den färgade raden ska ha, till exempel genom att siffrorna är färgade. I detta fall krävs ingen vit ruta mellan färgade rutor av olika färg. Som exempel en svart fyra följd av en röd tvåa innebära att fyra svarta rutor följs av några tomma rutor och två röda rutor eller att fyra svarta rutor följs direkt av två röda rutor.

Publicering[redigera | redigera wikitext]

Nonogram publiceras på diverse ställen på webben.

Japanska Bildpuzzel var den första tidningen i Sverige (hösten 2007)[3] att publicera dessa pussel i tryckt form. Japanska Bildpuzzel ges ut än idag, www.japanskabildpuzzel.com

I varje nummer av tidningen Hjärngymnastik (utkom juni 2004–juli 2007[4]) trycktes två stora nonogram.[2]

Det finns tusentals gratis nonograms på gameLO-webbplatsen

Andra namn[redigera | redigera wikitext]

Andra namn för det här pusslet är (på japanska eller engelska) hanjie, gameLO, griddlers och paint by numbers.[5]

Japanska Bildpussel är ett annat svenskt namn på det här pusslet

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Vem är mannen?". Laby.nu, 21 februari 2006. Läst 2012-06-22.
  2. ^ [a b] "Nonogram – japanskt bildkryss". Arkiverad 4 april 2011 hämtat från the Wayback Machine. Pimli.se, 19 maj 2007. Läst 2012-06-22.
  3. ^ [www.japanskabildpuzzel.com ”Japanska Bildpuzzel”]. www.japanskabildpuzzel.com. Läst 20 maj 2015. 
  4. ^ "Hjärngymnastik".[död länk] Laby.nu, 14 juni 2009. Läst 2012-06-22.
  5. ^ "Hanjie Nonograms". Google play. Läst 2012-06-22.