Java Virtual Machine

Från Wikipedia

Java Virtual Machine, JVM, är det program som "kör" program skrivna i Java. En version av programvaran utvecklades av Sun Microsystems i samband med utvecklandet av programspråket. Sedan Java SE version 7[1] är referensimplementationen OpenJDK.

JVM är, som namnet antyder, en virtuell maskin. Den är alltså inte en maskin (dator) som sådan, utan är en simulerad dator som körs i systemet. Detta innebär att alla program som körs med JVM lider av en liten brist på processorkraft (så kallad overhead) eftersom det också behövs kraft att hålla själva JVM:en igång.

JVM tolkar den java bytekod som skapas när man programmerar Java och kompilerar. Däri ligger också en av Javaspråkets styrkor: man kan köra Javaprogram på alla operativsystem för vilka det finns en JVM byggd. Alla JVM läser bytekoden på samma sätt, det är bara JVM:en som man måste konvertera till en annan plattform. Därmed kan man sprida sina Javaklasser enkelt mellan olika plattformar och operativsystem, och därför lämpar sig Java utmärkt som programspråk på Internet.

Källor[redigera | redigera wikitext]