Jazzklubb

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Jazzklubb kan ha två betydelser: det kan vara en sammanslutning för personer som är intresserade av jazz det kan även avse en lokal där det huvudsakliga intresset är att lyssna på jazzmusik. Internationellt är jazzklubben ofta en kommersiell lokal där det dels spelas levande jazzmusik, dels samtidigt serveras mat och dryck.

Svenska jazzklubbar[redigera | redigera wikitext]

Jazzmusiken kom till Sverige under 1920-talet och snart bildades jazzklubbar på olika håll i landet. År 1948 bildades Svenska jazzklubbarnas riksförbund, SJR (från 1968 Svenska jazzriksförbundet, och sedan 2011 Riksförbundet Svensk Jazz) . Jazzklubbar förekom i många länder, inte sällan med de franska hot-klubbarna som förebild. Även svenska jazzklubbar benämndes ibland som hot-klubbar under de första decennierna.

Den första tiden bestod jazzklubbarnas verksamhet mest av att i grupp lyssna på jazzskivor, ofta kombinerat med att någon speciellt initierad höll föredrag om de grammofonskivor som spelades. Med tiden så kom alltfler jazzklubbar att arrangera jazzkonserter, och idag är det den huvudsakliga uppgiften för de flesta jazzklubbar.

Några kända svenska jazzklubbar är Fasching, Gyllene cirkeln och Nalen i Stockholm, Nefertiti i Göteborg och Studion i Umeå.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • SJR:s 50-årshistorik.