Jimmy Bölja

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Jimmy Gustafsson, född 9 april 1975 i Skövde, svensk artist under namnet "Jimmy Bölja" bosatt i Töreboda. Bölja inledde sin amatörkarriär med att uppträda på Törebodafestivalen 2000. Böljas musik har en poetisk popstil och kännetecknas bl.a. av influenser från Thomas Di Leva. Han skildrades i dokumentären Jimmy Böljas fantasitrubadurpopskola i regi av Martina Bigert och Kicki Kjellin. Dokumentären har visats i SVT2 år 2003, 2005 och 2007.

Jimmy Bölja profilerades även i tv-programmet 100 Höjdare - Sveriges skönaste människor" som gick på Kanal 5 hösten 2006. Hans texter kan handla om klassresor till Danmark, Törebodas pizzeria och volleyboll-servar. De kan uppfattas som väldigt naiva och fjantiga, medan andra tycker att det är poesi.

Bölja arbetar för tillfället med sitt nya album, som kommer att döpas till "Logisk Fantasi". Albumet som först väntades att släppas under hösten 2007, men blev försenat av många olika anledningar. Efter 6 års uppehåll med musik påbörjade Jimmy Bölja ett nytt album 2011, vilket uppmärksammades i lokaltidningen. Hans dröm om ett engelskt album sedan 2001 blev nu verklighet istället för "logisk Fantasi" som från början var tänkt. Senare 2011 kom albumet "Red Days" som släpptes på Facebook och Youtube. Senare kom EP:n Höstfacklor som också släpptes sent 2011.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]