Johannes Rudbeckius den yngre

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Johannes Rudbeckius d.y.)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kyrkoherde Johannes Rudbeckius den yngre
Född3 mars 1623
Västerås
Död23 mars 1667
Falun
Präst i Svenska kyrkan

StiftVästerås stift
Förs/PastoratKristine, Kopparberg och Aspeboda
Tjänstkyrkoherde
Utnämnd1663
Period1663–1667
FöreträdarePetrus Jonæ Helsingius
EfterträdareJohannes Jonæ Arhusius

StiftNarva och Ingermanlands stift, superintendent
Tjänstsuperintendent
Period16581663
FöreträdareHenrik Stahell
EfterträdarePetrus Brommius


Prästvigd25 februari 1644
i Västerås domkyrka
Akademiska titlarFilosofie magister
Tyskland
MakaCatharina Sidenius
(?–1700)
gift 31 augusti 1654

Johannes Rudbeckius den yngre, född 3 mars 1623 i Västerås, död 26 maj 1667 i Falun, var en svensk professor, superintendent och prost.

Johannes Rudbeckius den yngre var son till Johannes Rudbeckius den äldre och Magdalena Hising. Han inskrevs vid Uppsala universitet 1640 tillsammans med sina bröder Petrus och Nicolaus, begav sig 1645 på studieresa till universitet på kontinenten, återkom till Sverige vid faderns död, men for tillbaka till Tyskland där han framför allt vistades i Strassburg.

I likhet med sina bröder gynnades han av drottning Kristina och Axel Oxenstierna. Drottningen utnämnde personligen honom 1652 till extra ordinarie professor i teologi vid Uppsala universitet och två år senare till ordinarie professor, vilket förtröt konsistoriet. Orsaken till utnämningen kan ha varit att Rudbeckius liksom Oxenstierna stod nära den skolastiskt inriktade ortodoxa teologi som bedrevs samtidigt i Wittenberg (med företrädare som Johann Gerhard och Johannes Andreas Quenstedt), medan fakulteten i Uppsala generellt stod nära den teologiska inriktning som samtidigt florerade i Helmstedt (med företrädare som Georg Calixtus). Detta hade ytterst att göra med de synkretistiska stridigheterna mellan Calixtus och Abraham Calovius.

Rudbeckius hade inte tagit magistergraden innan han blivit professor, och 1653 disputerade han. Efter disputationen hävdade de Calixtus-påverkade professorerna att Rudbeckius inte ägde den lärdom som erfordrades. När drottning Kristina abdikerade blev Rudbeckius superintendent i Narva. 1663 utsågs han i stället till kyrkoherde i Falun där han så småningom blev prost.

Johannes Rudbeckius var gift med Catharina Sidenia som var dotter till professor Daniel Sidenius och Kerstin Appelbom. Deras son Daniel blev assessor i Reval, och sonen Johannes kapten.

Källor[redigera | redigera wikitext]