John Kemble (helgon)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Helige John Kemble
Martyr
Född1599
St. Weonards, Herefordshire, England
Död22 augusti 1679
Widemarsh Common, Hereford
Vördas inomRomersk-katolska kyrkan
Saligförklarad15 december 1929, Rom av
påve Pius XI
Helgonförklarad25 oktober 1970, Rom av
påve Paulus VI
Helgondag22 augusti

John Kemble, född 1599 i St. Weonards, död 22 augusti 1679 i Hereford, var en romersk-katolsk präst. Han vördas som helgon inom Romersk-katolska kyrkan och tillhör Englands och Wales fyrtio martyrer.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

John Kemble studerade vid det engelska colleget i Douai i norra Frankrike. År 1585 hade det i England stiftats en lag som innebar att det var förräderi för en romersk-katolsk präst att återvända till England. Kemble prästvigdes 1625 och reste inom kort tillbaka till England. Han hade broderns bostad, Pembridge Castle, som bas för sitt katolska apostolat.

Under Karl I och samväldets tid kunde Kemble och hans medhjälpare verka tämligen ostörda och han grundade katolska församlingar i bland annat Llwyn, the Craig och Hilston.

Läget för Kemble förändrades helt i samband med den så kallade påvekonspirationen, uppdiktad 1678 av Titus Oates. Denne påstod att det i katolska kretsar existerade en omfattande konspiration att mörda Karl II och ersätta denne med den katolske Jakob II. Oates lögner förde med sig att en rad katoliker, även präster, greps och rannsakades. Efter att ha verkat som katolsk präst i nära femtiofyra år greps Kemble den 7 december 1678. Den 80-årige Kemble internerades i Hereford och dömdes till hängning, dragning och fyrdelning. Först fördes han dock till London, där han gavs löfte om benådning om han avslöjade detaljerna kring den fingerade sammansvärjningen. Han fördes tillbaka till Hereford, där han avrättades den 22 augusti 1679.

John Kembles rum på Pembridge Castle har bevarats.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, John Kemble (martyr), 27 augusti 2017.

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Farmer, David Hugh (1992) (på engelska). The Oxford Dictionary of Saints. Oxford Reference (3 ed.). Oxford: Oxford University Press. sid. 279. ISBN 0-19-283069-4