Jokern (roman)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jokern
Roman från 2002 skriven av Markus Zusak Redigera
Skrivet verk Redigera
Genreungdomsroman Redigera
För­fat­ta­reMarkus Zusak Redigera
UtgivareMacmillan Publishers Redigera
Ursp­rungs­landAustralien Redigera
Verkets eller namnets språkengelska Redigera
Utgiv­nings­da­tum10 januari 2002 Redigera

Jokern är en roman skriven av Markus Zusak år 2002 (översatt till svenska av Anna Strandberg). Romanen har vunnit priset för 2003 års barnbok i Australien Romanen släpptes i USA under namnet I Am the Messenger. Hela historien är berättat utifrån huvudpersonens, taxichauffören Ed Kennedy perspektiv. Han beskriver och kommenterar händelseförloppet genom hela boken.[1] . Boken följer Eds resa efter att han förhindrat ett rån och ha fått ett spelkort på posten..

Handling[redigera | redigera wikitext]

Under ett besök på banken råkar huvudpersonen Ed Kennedy, en nittonårog taxichaufför, av misstag förhindra ett rån. Efter att ha talat med polisen intervjuas han av lokala medier och utropas till hjälte. Innan polisen tar honom hinner rånaren dock lämna ett meddelande till Ed som går ut på att han i Ed ser 'en död man'. Ed beklagar sig över sitt liv och det ansträngda förhållande till sin mor, Bev Kennedy, Eds pappa dog nyligen och lämnade Ed ensam med sin hund, som heter 'Portvakten'.. Ed bor själv i sin lägenhet och fördriver tiden genom att spela kort med sina vänner. Bland hans vänner finns arbetslöse Richie, Marv som är en snål snickare; och Audrey, en kollega taxichaufför som Ed är kär i, även om hans känslor inte besvaras..

Teater[redigera | redigera wikitext]

År 2008 gjorde Ross Mueller en scenbearbetning av romanen som framfördes av "Canberra Youth Theatre".[2]

2011 skrevs ytterligare en pjäs som bygger på romanen av Curtins Hayman Theatre Company. Den visades på "Subiaco Arts Center" i Perth i västra Australien. [3]

År 2015 skrev Xavier Hazard och Archie Stapleton en pjäs som bygger på romanen. Pjäsen framfördes av Redfoot Youth Theatre Company, även den i Perth. [4]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "I Am The Messenger by Markus Zusak - review" The Guardian. Retrieved 2015-11-01.
  2. ^ Mueller R, The Messenger, Currency Press, Melbourne, 2008.
  3. ^ ”Subiaco Arts Centre”. http://www.subiacoartscentre.com.au/eventDisplay.aspx?ID=675. 
  4. ^ "The Messenger" Redfoot Youth Theatre. Retrieved 2015-11-01.
  5. ^ ”Winners 2000-2006 CBCA”. Arkiverad från originalet den 5 januari 2010. https://web.archive.org/web/20100105000000/http://cbca.org.au/2009.htm. Läst 3 maj 2021. 
  6. ^ ”2006 Michael L. Printz Award Winner”. http://www.ala.org/ala/yalsa/booklistsawards/printzaward/previouswinners/06Printz.htm.