Jonathan Johansson (musiker)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jonathan Johansson
Jonathan Johanssson.jpg
Jonathan Johansson 2011.
FödelsenamnJonathan Olof Johansson
Född29 augusti 1980 (38 år)
BakgrundMalmö, Sverige
GenrePop
InstrumentSång, gitarr
År som aktiv2005–
SkivbolagHybris, Sony
Webbplatsjonathanjohansson.se

Jonathan Olof Johansson, känd som Jonathan Johansson, född 29 augusti 1980, är en svensk musiker och singer-songwriter från Malmö. Han har kontrakt med skivbolaget Sony Music, men var tidigare signad till Hybris.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Jonathan Johansson är son till konstnären Janeric Johansson och Eva Johansson, som är skolledare. Han har två syskon, storebrodern Lucas och lillasyster Rebecca. Johansson är uppväxt i Malmö.

2008 slog Johansson igenom med singeln "En hand i himlen", och i februari 2009 släpptes albumet med samma titel. 2009 fick han nomineringarna Årets nykomling på Grammisgalan och Årets artist på P3 Guld. På P3 Guld-galan samma år uppträdde Johansson med låten "Aldrig ensam".

I oktober 2011 släpptes albumet Klagomuren, som fick tre Grammisnomineringar: Årets pop, Årets textförfattare och Årets producent (Johan Eckeborn).

Tillsammans med låtskrivarpartnern och producenten Johan Eckeborn komponerade Johansson 2012 musiken till teateruppsättningen DraculaUppsala Stadsteater, där Johansson också medverkade som skådespelare i föreställningen.[2] I oktober 2013 släppte duon albumet Ett språk för dom dömda, som baseras på uppsättningen av Dracula. I oktober 2014 släpptes singeln "Ny/Snö", och under våren 2015 albumet "Lebensraum!", som snittade med betyget 4,1 på kritiker.se

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

Singlar[redigera | redigera wikitext]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sony Music 8 augusti 2013, "Johathan Johansson till Sony Music"
  2. ^ Uppsala stadsteater 2011-12, om "Dracula" Arkiverad 16 februari 2013 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]