Joost

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Joost (uttalas som engelska 'juiced') är en programvara för att distribuera TV-program och andra former av videoinnehåll med hjälp av peer-to-peer-teknik. Programmet är en idé av Niklas Zennström och Janus Friis, som även står bakom fildelningsprogrammet Kazaa samt IP-telefoni-programmet Skype.

Joost bygger på bittorrentteknik anpassad till TV-förhållanden. När användaren väljer att titta på ett program, gör programvaran en förfrågan till Joost. Frågan går först till andra datorer i nätverket för att se om någon av dem har programmet, i så fall inleds en streaming av videon. Om ingen i nätverket har programmet går frågan vidare till en central server, som streamar videon samt ett reklaminslag till datorn. Så fort streamingen inletts sparas delarna av videon ner på hårddisken, och blir tillgängliga för andra i nätverket.

Joost började utvecklas under 2006 och gick tidigare under arbetsnamnet "The Venice Project". Zennström och Friis har samlat ihop cirka 150 utvecklare som jobbar i lag på ett halvdussin platser i världen, bland annat i New York, London, Leiden och Toulouse. Joosts tekniska direktör är Dirk-Willem van Gulik. Företaget ligger i förhandlingar med olika TV-bolag, bland andra Viacom, CBS och Warner Music.

1 juli 2009 meddelade Joost att de kommer inrikta sig på att sälja till andra medieföretag, istället för att fokusera på konsumentmarknaden.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Joost kastar in handduken, Computer Sweden, 1 juli 2009

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]