Jukebox

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Jukebox (olika betydelser).
"Rock-Ola Capri II" från 1965 i funktion.

Jukebox är en stationär musikspelande automat med inbyggd skivväxlare, från början för grammofonskivor men senare även för CD-skivor.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Med hjälp av knappar på en knappanel väljs en skiva som finns angiven på jukeboxens front. Skivan plockas sedan automatiskt fram och läggs tillbaka efter låtens slut. Klassiska jukeboxar hade myntinkast där man betalade för att få lyssna på en vald låt. Intäkten gick vanligtvis till boxens uthyrningsfirma eller till restaurangen där boxen var uppställd.

Historik[redigera | redigera wikitext]

En av de tidiga föregångarna till den moderna jukeboxen är en fonograf med myntinkast. År 1889 presenterade Louis Glas och William S. Arnold en myntstyrd Edison cylinder-fonograf i Palais Royale Saloon i San Francisco. Maskinen hade ingen elektrisk förstärkare, man var tvungen att lyssna på musik med en av fyra hör-rör.[1]

Jukeboxar började massproduceras i USA på 1930-talet och var populära innan bärbara musikspelare fanns. 1950- och 1960-talen var jukeboxarnas blomstringstid, Wurlitzer, Seeburg och Rock-Ola var välkända jukeboxmärken. Nu spelades de mindre och lättare 45-singlar istället för 78-varvare. I en jukebox från 1960-talet kunde det rymmas 50 skivor, med totalt 100 låtar, som så småningom även avspelades med stereoljud.

På 1970-talet sjönk efterfrågan på jukeboxar kraftigt och produktionen minskade kraftigt. År 2010 var Rock-Ola den enda av USA:s stora tillverkare av jukeboxar såväl för kommersiellt som för hemmabruk.[1] 2000-talets boxar använder CD-skivor och styrs istället för tryckknappar med pekskärm. Sedan 2006 tillverkar Rock-Ola även en nostalgiserie under namnet Nostalgic Music Centers.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Rock-Olas historik på “Pedal Cars” (arkiverad) (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]