Jáchym Topol

Från Wikipedia
Jáchym Topol.

Jáchym Topol, född den 4 augusti 1962 i Prag, är en tjeckisk poet, författare, musikant och journalist.

Jáchym Topol tillhör de nutida författare som växte upp under det kommunistiska Tjeckoslovakien. Han tog studenten 1981 och fortsatte sedan att studera till socionom men avslutade aldrig studierna. Till en början hade han ett tungt arbete, fick bära kol, elda i ugn och liknande. Det tog hårt på honom och efter några år fick han sjukpension (1990) och började göra annat. På 1980-talet sjöng han i ett rockband tillsammans med sin bror Filip. Han skrev låtmaterial och senare jobbade han även med Monika Načeva (musiker). Det som Jáchym Topol gjorde då anser man idag tillhöra undergroundkulturen.

Hans skrivtalang visade sig vara av stor användning och 1993 blev han chefredaktör för tidningen Revolver Revue. Han har också jobbat på tidningen Respekt från dess start 1990 till 2007. Från 2009 jobbar han på redaktionen för Lidové noviny.

Han bor i Prag med sin fru Barbara Topol-Mazáčova och två döttrar.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Jáchym Topol är känd för att skriva med informellt språk, eller om man vill ”talat språk”. Han skriver ofta om absurda händelser och vill med det visa att världen kan vara både spännande, rolig, sorglig, kärleksfull och grym. Kanske rentav på samma gång! Händelserna ligger ganska nära tillbaka i tiden och gör honom därmed till en samtida modern författare.

Utgivet på svenska[redigera | redigera wikitext]