Kårhuset Kollektivet

Från Wikipedia
Se även Nationernas Hus i Umeå.
Ej att förväxla med Kårallen.
Kårhuset Kollektivet i Linköping

Kårhuset Kollektivet är en aktivitetslokal driven av studenterna på Linköpings Universitet. Huset byggdes 1953 för att vara ett Folkets Hus i Linköping vilket det var fram till 1987[1]. Från 1997 togs det över av studentrörelsen på Linköpings Universitet genom studentnationerna och Akademiska föreningen och fick då namnet Nationernas Hus (NH).

Nationerna fick genom huset tillgång till såväl fest som studielokaler i centrala Linköping och under åren sedan 1997 har det bland annat drivits teaterverksamhet, nattklubb och restaurant i huset, och det har fungerat som en populär lokal för sittningar, studentpubar och bruncher. Allt arbete gjordes av idellt arbetande personal organiserat av nationerna.

Efter en tids verksamhetsstopp på grund av ekonomiska problem så genomfördes en rekonstruktion av verksamheten och NH öppnade igen 2004. År 2009 övertogs driften av huset av kårerna vid Linköpings universitet genom Kårservice och 2015 bytte huset namn till Kårhuset Kollektivet..

Kårhuset Kollektivet är det mest centrala studentutestället i Linköping, beläget längs kroggatan Ågatan.

Byggnaden[redigera | redigera wikitext]

Byggnaden, belägen på Ågatan, var tidigare Linköpings Folkets Hus och är ritad av Sven Markelius. Huset är ett utmärkt exempel på sen funktionalism. Det uppfördes 1953 av Linköpings Folkets Husförening för att hysa föreningens verksamhet. Forumteatern som är lokaliserad i det inre av byggnaden är en teaterlokal med 515 sittplatser. Denna brukas av bland annat de studentspex som finns vid Linköpings universitet, Holgerspexet och LiSS.

År 2008 slutförde fastighetsägaren renoveringar av byggnadens övre plan. Det innehåller 21 studentlägenheter, läsplatser, konferenslokaler samt kontor.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]