Körsbärsgården

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Körsbärsgården är en konsthall och skulpturpark i Sundre socken på södra Gotland som invigdes 2010. Den ligger i en gammal visningsträdgård som anlades på 1940-talet av Signe Enström. Anna Bergenström skildrade trädgården i boken Annas örtagård och menar att den i hög utsträckning har inspirerat henne till boken.[1] Gården övertogs 2001 av Marita och Jon Jonsson.[2] 2019 bildades en ideell stiftelse, Körsbärsgården Pedagogik, som utan vinstsyfte främjar konstupplevelser, konst som pedagogisk form och miljö- och kretsloppstänkande och andra därmed jämförliga kulturella och eljest allmännyttiga ändamål för att därmed väcka fantasi och kreativitet främst hos barn och unga.

Konsthallen invigdes 2010 och består av cirka 750 kvadratmeter utställningsyta och 6 000 kvadratmeter skulpturpark med en permanent samling, paviljonger och rum för olika konstnärer, ett skulpturgalleri och rum för tillfälliga utställningar av samtidskonst, ett tiotal per säsong.Bland konstnärerna kan nämnas Gutai-konstnären Sadaharu Horio, Japan, Shiro Tsujimura, Japan, Michele Iodici, Italien,Tage Andersen Danmark, Kajsa von Zeipel, Maria Miesenberger, Björn Erling Evensen, SIMKA, Fredrik Wretman, Sivert Lindblom, Lars Olof Loeld, Eva Lange, Klara Kristalova, Anna Bjerger, Siri Carlén, Herta Hillfon, Evert Lindfors.

Trädgården innefattar en kryddträdgård, en perennträdgård som även innehåller en avdelning med växter för växtfärgning, ett rosarium, en grönsaks- och fruktträdgård och en park. Sommartid är anläggningen öppen för allmänheten. Där finns även en bistro/ café som rymmer ett hundratal gäster samt en butik.

Sommartid äger litteratur-, poesi-, dans- och musikaftnar rum samt då och då och teaterföreställningar. På anläggningen finns Barnens Konstverkstad med ett tiotal veckokurser för barn och unga där en pedagog och utställande konstnärer skapar med barnen. Om vintern drivs verksamheten på öns skolor.

Körsbärsgården har cirka 20 000 besökare under sommaren och cirka 500 barn deltar i de pedagogiska aktiviteterna med konstkurser, workshops och verksamhet i skolorna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Anna Bergenström, 1993, Annas örtagård, ISBN 91-3451579-8
  2. ^ Marita Jonsson, 2004 Körsbärsgården, att återskapa en gammal trädgård

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Marita Jonsson: Körsbärsgården. Möten mellan konst och natur (Körsbärsgårdens förlag 2011)
  • Marita Jonsson : Konst för alla 2017, ISBN 978-91-979681-2-6

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]